ECB bankama pozajmila 489 milijardi eura

ECB pokušava osigurati da banke u eurozoni imaju dovoljno gotovine da bi radile i nastavile kreditirati preduzeća (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) je saopćila da je za 523 banke eurozone odobrila zajmove u vrijednosti od 489 milijardi eura, na neuobičajeno dug period od tri godine, u pokušaju da uravnoteži finansijski sistem koji je pod pritiskom zbog dužničke krize u eurozoni.

To je najveća injekcija kredita od ECB-a u 13 godina dugoj historiji zajedničke evropske valute, a iznos je premašio prethodni rekord od 442 milijarde eura u formi jednogodišnjih kredita iz juna 2009. godine, kada je finansijski sistem bio u krizi nakon bankrota američke investicione banke Lehman Brothers, prenosi AP.

U saopćenju ECB-a se navodi da, od ukupnog iznosa od 489 milijardi eura, 45,72 milijarde eura se odnosi na vrijednost kredita odobrenih u oktobru za 123 banke, s periodom otplate od jedne godine, čiji je rok otplate sad produžen na maksimalne tri godine.

ECB pokušava osigurati da banke u eurozoni imaju dovoljno gotovine da bi radile i nastavile kreditirati preduzeća, tako da kreditna kriza ne bi ugušila ekonomski rast.

Od ukupnog iznosaa, 45,72 milijarde eura se odnosi na vrijednost kredita odobrenih u oktobru za 123 banke.

Mnogi ekonomisti smatraju da bi narednih mjeseci zona eura mogla skliznuti u makar blagu recesiju.

Najvećim francuskim bankama BNP Paribas, Societe General, Credit Agrikol i BPCE za otplatu obveznica u prvom kvartalu 2012. godine je potrebno 37 milijardi eura, saznaje se iz podataka u čiji uvid je imala njujorška agencija Bloomberg.

Raste cijena pozajmica

Od januara do marta banka BNP Paribas mora isplatiti obveznice u visini 15,7 milijardi eura, a Societe General za 6,6 milijardi eura.
Mogućnost pristupa kratkoročnim dolarskim sredstvima se sužavaju, a cijena pozajmica na dužničkom tržištu i dalje raste, zbog čega francuske kreditne organizacije obezbjeđuju sredstva prodajom duga pomoću strukturnih proizvoda i plasmanom obveznica uz zalog nekretnina.

U WestLB-e neće biti otkaza [EPA]

Za sada u WestLB-u radi oko 4.300 ljudi.

Evropski komesar za pitanja konkurencije Joakin Almunia je reformu WestLB-a nazvao odlukom koja će “zauvijek zatvoriti to poglavlje”.

Prema njegovim riječima, takav korak je u interesu njemačkih poreskih obveznika.

Za vrijeme globalne finansijske krize krajem 2008. godne WestLB je među prvim pokrajinskim bankama bila prinuđena zatražiti pomoć od države.

Kreditno-finansijsku organizaciju su ozbiljno pogodile neuspješne transakcije s hipotekarnim kreditima u SAD-u, zbog kojih je imala velike gubitke.

EK je dozvolila spasavanje banke sredstvima iz budžeta, uz uslov da značajno smanji poslovanje i dimenzije.

Izvor: Agencije


Povezane

Institut za međunarodne finansije navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene evropske valute naglo pogoršava.

Published On 24 Nov 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO