Rast online prodaje pred Božić

Aukcijski web site eBay odlučio je da zakupi radnju u londonskoj šoping zoni svega nekoliko sedmica prije Božić (Getty Images)

Dok se prodavači u Velikoj Britaniji žale na najgori pad prihoda zbog ekonomske krize, online prodavnice ističu da prodaja raste te da je božićna online šoping groznica u toku.

Poznata online prodavnica i aukcijski web site eBay odlučio je, međutim, da zakupi radnju u  londonskoj šoping zoni svega nekoliko sedmica prije Božića. U privremenom božićnom butiku online aukcijske stranice postoji muško, žensko i odjeljenje za tehniku, ali za razliku od većine prodavnica, nema redova jer nema ni kasa.

Svaka stvar u radnji ima Quick Response kod, odnosno savremeni barkod koji većina novih mobilnih telefona i tablet računara može da očita. Pametnim telefonom skenira se QR kod, koji mušteriju automatski vodi na link gdje se tačno ta stvar nalazi na eBay-u.

Jedan od nedostataka jeste što ne možete testirati odnosno probati ono što kupujete. Prema riječima Mirima Lahage, eBay menadžerice za modne brendove, to nikako ne znači da je globalna aukcijska stranica  konačno priznala da ne može bez tradicionalnih prodavnica.

„Sve više ljudi zamagljeno vidi razliku između offline i online stvarnosti, tako i eBay božićni butik prvi QR kode butik u Ujedinjenom kraljevstvu tu razliku čini skoro nevidljivom. To je divno šoping okruženje. Nema redova, kasa, stresa, kesa za nošenje. Sve se kupuje preko mobilnih telefona i neke od najboljih poklona možete dobiti po fiksnoj cijeni”, izjavila je ona.

Prodaja putem interneta

E-prodavnice doživljavaju procvat u kupovini poklona pametnim telefonima. Online prodavači tvrde da njihov posao doseže vrhunac početkom decembra, za razliku od klasičnih trgovaca koji rast bilježe uoči Božića, prenijeli su njemački mediji.

Iako analitičari predviđaju da će onlline prodavnice u budućnosti tražiti stalnu zastupljenost među standardnim prodavnicama, Lahage tvrdi da se to neće dogoditi.

“Mi nismo tradicionalni prodavači i nikad nećemo biti. Mnogo brendova nudi robu preko eBay-a. Oni pokušavaju da procijene utjecaj tehnologije na način na koji njihovi potrošači kupuju. Mi im jednostavno pomažemo da se povežu sa svojim kupcima”, istakla je ona.

Za britanske tradicionalne prodavače Božić predstavlja veliku traumu. Mnogi su počeli panične rasprodaje i tri sedmice ranije nego obično. Jedan od najvećih trgovačkih lanaca prijeti zatvaranjem 260 prodavnica zbog pada prodaje.

S druge strane, u virtuelnom svijetu, kupci su, procjenjuje se, samo u ponedjeljak 5. decembra, potrošili pola milijarde eura. Prodaja na internetu je 16 posto veća nego prošle godine, a eBay tvrdi da će se globalno prodaja preko mobilnih telefona udvostručiti do kraja 2011. i dosegnuti četiri milijarde dolara.

Izvor: Agencije