Olympus planira izdati novu emisiju dionica

Nova emisija dionica Olympusa vrijedna je blizu 1,28 milijardi američkih dolara (EPA)

Japanska kompanija Olympus planira izdati novu emisiju dionica vrijednih blizu 1,28 milijardi američkih dolara, a divovi iz svijeta tehnologije Sony i Fujifilm se vide kao mogući kupci.

Ovo se smatra pokušajem oporavka lošeg finansijskog stanja proizvođača kamera i tehničke opreme, javlja poslovni dnevnik Nikkei a prenosi Reuters.

Izvještaj pažljivo prati upozorenje jednog od stranih vlasnika dionica Olympusa u kojem se navodi kako bi odbor kompanije, koji je u središtu skandala, mogao pokušati sačuvati kontrolu izdavanjem novih dionica kako bi razblažio moć postojećih dioničara.

Vrijednost Olympusovih dionica u utorak je dostigla svoj dnevni limit nakon padova u četiri uzastopne sesije zbog zabrinutosti kako rast kapitala može smanjiti utjecaj postojećih dioničara, a čini se kako su investitori usmjerili svoj fokus na finansije kompanije.

Razmotriti sve opcije

Olympus je prošle sedmice objavio svoje obnovljene izvještaje za proteklih pet godina u pokušaju da se riješi skandal oko računovodstva, koji datira još od 1990-tih godina, težak 1,7 milijardi dolara.

Nikkei je objavio kako se vjeruje da Olympus razmatra mogućnost izdavanja emisije dionica koje ne nose glasačka prava, iako bi se s vremenom one mogle pretvoriti u uobičajene dionice.

Dodaje se kako bi i Panasonic mogao kupiti dio dionica, a detalji oko osiguranja nove emisije bi trebali biti finalizirani do narednog mjeseca.

Iz Olympusa su naveli kako nisu napravili odluke oko povećanja kapitala i da će razmotriti sve opcije tokom nastavka promjena uprave. Uprave Sonyja i Fujifilma su odbile dati komentar.

Izvor: Agencije