Odgađa se prodaja Mercatora, pala i prva ostavka

 Jedna od najvećih akvizicija neke hrvatske kompanije izvan granica zemlje koja se očekivala u srijedu dovedena je u pitanje: konzorcij Agrokor, potpomognut međunarodnim partnerima, trebao je potpisati ugovor o kupovini slovenskog Mercatora.

Međutim, prema posljednjim informacijama koje stižu iz firmi suvlasnika ove velike slovenske kompanije te nakon protesta sindikalista, velike su šanse da odluka o prodaji bude odgođena.

Kompanija Eatons Capital sa sjedištem u Las Vegasu objavila je namjeru za preuzimanje Pivovarne Laško.

Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič dao je u utorak navečer neopozivu ostavku na svoj položaj, a upravni odbor ovlastio ga je da do izbora novoga i dalje obavlja svoje dužnosti, objavio je na svojim internet stranicama poslovni dnevnik “Finance”, a prenose i ostali slovenski mediji.

Nadzorni odbor NLB-a objavio je nakon sastanka na kojemu se raspravljalo i o mogućnosti potpisivanju ugovora o prodaji dionica Mercatora da je odluka o tome odgođena zbog ponude američke tvrtke iz Las Vegasa da preuzme Pivovarnu Laško (PL), što će odgoditi odluku nadzornog odbora PL-a o prodaji Mercatorovih dionica Agrokoru za najmanje 15 dana jer se mora sastati PL-ova skupština dioničara.

Slovenski mediji navode da se vjerojatno radi o manevru, kako bi se odluka o prodaji 52 posto dionica Mercatora koncernu Agrokor odgodila, a analitičari izražavaju sumnju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći u skoroj budućnosti.

Ekonomist Jože Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u vladi Janeza Janše, izjavio je u utorak na večer za Slovensku televiziju da je direktor NLB-a Jašovič odstupio zbog kritika na račun koordiniranja poslova oko prodaje većinskog paketa dionica Mercatora.

Radi se o pritiscima koji su došli iz krugova koji zastupaju određene “političke i gospodarske interese i lobije”, pa i od vlade koja je na odlasku, a riječ je o “vrlo neodgovornoj politici”, rekao je Damjan.

Po njegovim je riječima, ponuda koju je Agrokor dao vlasnicima 52 posto dionica, ali i jamstva koja je dao za zaposlene u Mercatoru i stare dobavljače, bila “vrlo širokogrudna” i transparentna, a ako do realizacije transakcije ne dođe u teškoće će s kapitalom doći slovenske banke i Pivovarna Laško (PL), tim prije što je pristup međunarodnom tržištu kapitala u uvjetima krize vrlo sužen.

Agrokor i partneri spremni su za Mercator dati čak 832 miliona eura, 221 euro po dionici, što je mnogo više od njene tržišne vrijednosti – 167 eura.

Obavezali su se da neće otpuštati radnike, da neće finansijski opterećivati Mercator, da će ugovor s dobavljačima vrijediti još najmanje tri godine te da će robna marka Mercator sa sjedištem u Ljubljani opstati barem sljedećih pet godina.

Odluka možda u petak

Članovi nadzornog odbora Nove kreditne banke (NKB) iz Maribora u utorak su se saglasili s potpisom ugovora o prodaji udjela u Mercatoru,  javili su iz ove banke.

Međutim, nadzorni odbori Nove Ljubljanske banke (NLB) i Pivovarne Laško (PL) još uvijek nisu donijeli odluku.

Zoran Janković [Pixsell]

“Mislim da bi bilo najbolje kad bi došlo do povezivanja Konzuma i Mercatora međusobnom razmjenom dionica”, rekao je on u utorak navečer novinarima u Ljubljani, kad mu je, uz pitanja o napretku koalicijskih pregovora pred konstiturajuću sjednicu parlamenta u srijedu, postavljeno i pitanje o aktuelnoj prodaji 52 posto dionica Mercatora.

“Ne razumijem zašto neko ko kupuje Mercator nije dao javnu ponudu. Mislim da bi najbolja zamisao bila da se Konzum ili Agrokor s Mercatorom povežu međusobnom razmjenom dionica, pri čemu bi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imala 10 ili 15 posto dionica“ tako udruženih kompanija, rekao je Janković, prenosi Slovenska tiskovna agencija (STA).

Podsjećajući da je vodio Mercator niz godina i da je ta tvrtka na određeni način i “njegovo čedo”, Janković je kazao da je kao poduzetnik u to vrijeme najveće Mercatorove ekspanzije zastupao filozofiju trgovačkog povezivanja u regiji, pri čemu se proizvodi slovenske prehrambene industrije na Mercatorovim policama imali dobar plasman.

Janković je posredno kritizirao i ulogu NLB-a u prodajnom konzorciju vlasnika Mercatorovih dionica, rekavši da njeno vodstvo već duže vremena ne obavlja dobro funkciju koja mu je povjerena.

Izvor: Agencije