Nema kupaca za JAT

Srbija tvrdila da je turska aviokompanija Turkish Airlines bila zainteresovana za strateško partnerstvo. (EPA)

Srbijanska aviokompanija JAT Airways zvanično je ostala bez zainteresiranih kupaca, saopćilo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku ove zemlje.

Kompanija Baltic Aviation Systems, koja je suvlasnik Air Baltica iz Latvije, odustala je od strateškog partnerstva sa JAT-om. Razlozi za ovo nisu saopćeni, ali je tim propao i treći pokušaj privatizacije.

Inače, zbog finansijskih malverzacija prije dvije sedmice u Londonu je uhapšen Vladimir Antonov, jedan od suvlasnika Baltic Aviation Systemsa, ali je pušten uz kauciju.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku zatražilo je 25. novembra zvaničan stav od firme Blatic Aviation Systems da li će hapšenje ovog ruskog biznismena utjecati na pregovore o uspostavljanju strateškog partnerstva između te kompanije i JAT-a.

Nova aviokompanija

Ranije ove godine predstavnici Ministarstva za infrastrukturu tvrdili su da je turska aviokompanija Turkish Airlines bila veoma zainteresirana za strateško partnerstvo sa JAT-om.

Međutim, ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić u novembru je izjavio da će Vlada Srbije sa strateškim partnerom ili bez njega, u svakom slučaju osnovati novu, profitabilnu srpsku aviokompaniju, koja će biti oslobođena od dugova JAT-a.

Mrkonjić je najavio da će dio zaposlenih preći u novu aviokompaniju, koja će imati optimalan broj kadrova kako bi mogla profitabilno poslovati, a ostali radnici će dobiti socijalni program.

Bivši direktor JAT-a Predrag Vujović izjavio je da će, ukoliko tender bude neuspješan, država morati rekonstruirati aviokompaniju i potpuno redefinirati koncept njenog poslovanja, u skladu sa realnim mogućnostima.

Na prvom tenderu 2008. za nacionalnu aviokompaniju iz Srbije nije bilo zainteresiranih, a za 51 posto kapitala u JAT-u tada je traženo 51 miliona eura.

Poslovni rezultati ove kompanije za 2011. pokazuju da je, prema tvrdnjama vršioca dužnosti generalnog direktora Vladimira Ognjenovića, nacionalni avioprijevoznik uvećao broj putnika za 20 posto, a profit za 14 posto.

Izvor: Agencije