Ekonomsko stanje u BiH alarmantno

Šefica Ureda Svjetske banke (SB) u Bosni i Hercegovini Anabela Abreu upozorila je da bi ekonomsko stanje u ovoj zemlji vrlo brzo moglo postati alarmantna.

“Stanje u Bosni i Hercegovini trenutno nije alarmatno, ali vrlo brzo može postati  takvo”, rekla je ona za Srnu povodom procjena da bi rast bruto društveni proizvod (BDP) u Bosni i Hercegovini iduće godine mogao biti svega 1 posto, pa čak i da bi situacija mogla biti gora ako se kriza u eurozoni proširi.

Ona ističe da će smanjenje rasta u Evropskoj uniji (EU) i eurozoni negativno utjecati na sam izvoz Bosne i Hercegovine, pa i na ekonomski rast.

“Strane direktne investicije se nisu oporavile od krize iz 2008/09. godine. Međutim, izvoz je bio ključna poluga oporavka iz prošle krize, ali sada će smanjenje rasta u EU i eurozoni negativno utjecati na sam izvoz, a i na ekonomski rast u Bosni i Hercegovini”, objašnjava Anabela Abreu.

Smanjenje rasta u EU i eurozoni negativno utjecati na sam izvoz Bosne i Hercegovine, pa i na ekonomski rast

Ona je je rekla da će na priliv stranih investicija u Bosni i Hercegovini prvenstveno utjecati ekonomske okolnosti u zemljama iz kojih te investicije dolaze, a slučaju Bosne i Hercegovine to su zemlje EU.

Šefica Ureda SB-a naglašava da je bitno da se zemlja pripremi za negativne efekte potencijalne krize, navodeći kao primjer druge zemlje u regiji – Srbiju, Makedoniju, koje se provođenjem reformi i aranžmanima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i SB-om pripremaju za potencijalne efekte krize.

Govoreći o tome koliko je stabilan bankarski sistem u Bosni i Hercegovini, Anabela Abreu je istakla da je već sada evidentno da će dodatni izvori finansiranja banaka biti ograničeni, jer se neće moći osloniti na izvore iz zemalja eurozone.

Usporeno kreditiranje

“Samim tim, kreditiranje u Bosni i Hercegovini će biti usporeno”, rekla je ona, ali nije željela spekulirati o budućnosti eura.

Istakla je da SB već ima kreditnu liniju usmjerenu prema malim i srednjim preduzećima, kroz koju bi se mogla obezbijediti dodatna sredstva, ukoliko se vlasti za to opredijele.

Anabela Abreu je ponovila da je osnovni preduslov budžetske podrške Bosni i Hercegovini od MMF-a, SB-a, Evropske centralne banke (ECB) procjena da je makroekonomski okvir stabilan, a za šta je prvi korak usvajanje Globalnog fiskalnog okvira na Fiskalnom vijeću Bosne i Hercegovine, usvajanje odgovornih budžeta za 2012. godinu na svim nivoima vlasti i nastavak rada na provođenju strukturalnih reformi.

Govoreći o reformama koje bi trebalo provesti prilikom kreiranja budžeta, ona ističe da su najpravičnije reforme one koje budžetska davanja umjeravaju od onih koji imaju značajna primanja prema onima koji nemaju.

“Samim tim ne samo da se mogu napraviti uštede, nego se može poboljšati pravičnost u raspodjeli sredstava ugroženim kategorijama kojima je stvarno potrebna pomoć”, naglasila je i dodala da nema bezbolnih reformi i da je za svaku reformu potreban politička hrabrost.

Prema njenim riječima, u predstojećem periodu SB će pružiti podršku za reformske aktivnosti u Bosni i Hercegovini u tri oblasti – unapređenje konkurentnosti domaće privrede, socijalna zaštita i inkluzija najugroženijih i održivo korištenje prirodnih resursa.

“Tokom naredne četiri godine Bosna i Hercegovina će imati na raspolaganju 148 miliona dolara beskamatnih sredstava od Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za investicione projekte, a osim toga, bit će na raspolaganju i 200 miliona dolara od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za pružanje podrške strukturalnim reformama u zemlji”, navela je Anabela Abreu.

Poslovno okruženje

Navodeći da je trenutno u Bosni Hercegovini aktivno 12 projekata SB-a, čija je ukupna vrijednost 302,3 miliona dolara, ona je istakla da je provođenje investicionih projekata u Bosni i Hercegovini jako dobro i da je njihovo sveukupno izvršenje najbolje od svih zemlja zapadnog Balkana.

Ponovila je da bi vlasti u Bosni i Hercegovini morale nastaviti s unapređenjem poslovnog okruženja i investicione klime, a SB je spremna da im pomogne u tome.

“Regulatorne reforme mogu biti teške i dugotrajne, ali su značajne, posebno u kriznim vremenima. Regulatorni ambijent za poslovanje može utjecati na mogućnost firmi da se nose s krizom i iskoriste prilike kad počne oporavak”, istakla je ona.

Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju nastaviti s unapređenjem poslovnog okruženja i investicione klime

Anabela Abreu je dodala da će SB raditi u partnerstvu s vlastima Bosne i Hercegovine i pružiti podršku u provođenju reformi entitetskih inspektorata s ciljem usklađivanja njihovog rada sa standardima EU, kao i u daljim reformama za unapređenje procedura za registraciju poslovne djelatnosti i provođenje procesa bankrota.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini su ostvarile napredak na unapređenju poslovnog okruženja i investicione klime i taj napredak je prepoznat u posljednjem izvještaju Dowing businessa, posebno u oblasti zemljišne administracije i katastra. Međutim, druge zemlje provode reforme brže te je stoga sveukupno rangiranje Bosne i Hercegovine”, rekla je ona komentirajući podatak da je Bosna i Hercegovine na 125. mjestu po lakoći poslovanja od 184. rangirane zemlje svijeta i najlošije rangirana u regionu.

Izvor: Agencije