Cijene hard diskova udvostručene

Čak 75 posto proizvodnje Western Digitala će biti privremeno prekinuto (EPA)

Nakon poplava na Tajlandu, koje su kao posljedicu imale zatvaranje fabrika hard diskova, prije svega kompanija Toshiba i Western Digital, došlo je do povećanja cijene hard diskova.

Na osnovu podataka sa sajtova koji uspoređuju cijene računarskih komponenti tokom perioda od 1. oktobra do 14. novembra cijene hard diskova su u prosjeku uvećane 151 posto.

Cijene hard diskova su bile konzistentne u periodu od maja do oktobra, kada nije uočeno nikakvo veće kolebanje na tržištu da bi sa početkom poplava koje su paralizirale Tajland cijena diskova skočila.

Početkom novembra polovina tajlandskih proizvodnih kapaciteta nije radila zbog poplava.

Tajland proizvodi između 40 i 45 posto svjetske proizvodnje hard diskova.

Nova moneta

Hard diskova ima vrlo malo u zalihama regionalnih uvoznika, ali još uvijek situacija nije alarmantna, piše beogradska Politika.

Ipak, ako stanje na Tajlandu potraje (a traje), sasvim je sigurno da će među kupcima kompjutera glavna moneta pred Novu godinu biti hard isk.

Posredno, ove poplave, čiji najjači utjecaj stiže za novogodišnju kupovinu, kada je prodaja IT opreme tradicionalno najveća, postaju zabrinjavajuće.

Analitičari se slažu da će se smanjiti prodaja računara, jer će cijene hard diskova utjecati na cijene računara, što nije u duhu novogodišnjih popusta.

Proizvođači onih drugih 50 posto svjetske proizvodnje gledat će da zadovolje svoje redovne kupce – proizvođače kompjutera (uključujući laptope, tablete i ostale vrste računara), a da će ih biti veoma malo u slobodnoj prodaji.

Analitičke kuće očekuju da će manjak u prodavnicama narednih šest mjeseci iznositi najmanje 25 posto od redovnih količina.

Spor oporavak

Zagrebački informatički časopis Bug piše da su globalne isporuke diskova u posljednjem kvartalu ove godine spuštene sa očekivanih 180 miliona komada na 110 do 130 miliona.

Stanje bi se trebalo popraviti tokom prve polovice sljedeće godine.

Neki očekuju rješenje problema nestašice diskova već tokom prva tri mjeseca 2012. godine, dok drugi stabilizaciju tržišta ipak opreznije prognoziraju na drugi kvartal.

Veće cijene diskova proizvođači računara očekuju tokom cijele sljedeće godine, zato što će za potpuni oporavak proizvodnih kapaciteta trebati između devet mjeseci i dvije godine.

Izvor: Agencije