Eurozona kreditira MMF sa 150 milijardi eura

Na zadnjem summitu EU dogovoreno je da će EU pridonijeti jačanju kreditnih sposobnosti MMF-a za 200 milijardi eura

Zemlje članice Evropske unije (EU) potvrdile su da će bilataralnim zajmovima povećati kreditne sposobnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te utvrdile međusobnu raspodjelu tog doprinosa između zemalja eurozone.

Ministri finansija zemalja članica EU održali su u ponedjeljak telefonsku sjednicu, na kojoj su potvrdili da će zemlje eurozone osigurati dodatnih 150 milijardi eura za MMF u obliku bilateralnih zajmova.

Od 17 zemalja eurozone, njih 13 je najavilo da će osigurati 150 milijardi eura.

Na zadnjem summitu EU dogovoreno je da će EU pridonijeti jačanju kreditnih sposobnosti MMF-a za 200 milijardi eura.

Preostalih 50 milijardi trebale bi osigurati zemlje članice EU van eurozone, ali to za sada nije sigurno, prenosi Hina.

Od 17 zemalja eurozone, njih 13 je najavilo da će osigurati 150 milijardi eura.

Četiri zemlje su izuzete – Grčka, Portugal i Irska, jer primaju međunarodnu pomoć, te Estonija, koja je u eurozoni od početka ove godine, a kao temelj za izračun doprinosa svake članice uzeta je 2010. godina.

Očuvati finansijsku stabilnost

“Ministri su potvrdili da će zemlje članice eurozone, kao dio širih međunarodnih napora da se pojača kapital MMF-a, osigurati 150 milijardi eura dodatnih sredstava kroz bilateralne zajmove”, kaže se u saopćenju koje je nakon telefonskog sastanka objavilo Vijeće EU.


Jean-Claude Juncker [EPA]

Češka, Danska, Poljska i Švedska iskazale su volju da sudjeluju u jačanju kapitala MMF-a, a Velika Britanija je najavila da će svoj doprinos “definirati početkom sljedeće godine u okviru Grupe 20 (G-20)”.

Ministri finansija su također pozvali ostatak svijeta da pridonesu jačanju MMF-a kako bi se očuvala finansijska stabilnost u svijetu.

“EU bi pozdravila da zemlje članice skupine G20 te ostale članice MMF-a koje su finansijski jake podrže napore na očuvanju globalne finanaijske stabilnosti doprinosom za jačanje sredstava MMF-a”, kaže se u saopćenju.

Raspodjela tereta među članicama eurozone napravljena je prema njihovim kvotama u MMF-u iz 2010. godine.

Poljska posuđuje za pomoć

Najveći dio od 150 milijardi eura osigurat će najveća evropska ekonomija, Njemačka – 41,50 milijardi eura, zatim Francuska 31,40 milijardi eura, Italija 23,48 milijardi eura, Španija 14,86 milijardi eura i Holandija 13,61 milijardi eura.

Šef ministara finansija zemalja eurozone Jean-Claude Juncker  je uputio poziv zemljama G20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju i drugim država širom sveta, kao što su zemlje Persijskog zaljeva, da pomognu u nastojanjima da se spase zajednička evropska valuta kroz MMF.

Najveći dio od 150 milijardi eura osigurat će najveća evropska ekonomija, Njemačka – 41,50 milijardi eura.

Poljski ministar finansija Jacek Rostowski izjavio je ranije da njegova zemlja planira pozajmiti oko šest milijardi eura MMF-u za pomoć zaduženim članicama eurozone, prenosi Tanjug.

Trenutno je nekoliko država eurozone u opasnosti od sniženja kreditnog rejtinga, a u centru pažnje je povećanje kapitala MMF-a, kako bi ta institucija bila u stanju priskočiti u pomoć prezaduženim članicama eurozone.

Izvor: Agencije