Srbija: Nezaposleni ljekari napuštaju zemlju

Dvije hiljade nezaposlenih doktora (EPA)

U Srbiji 1.983 ljekara opšte prakse i 88 ljekara specijalista nema posao, a kada je u pitanju angažman u inostranim zemljama, za ove stručnjake su najviše zainteresovane njemačke klinike, pokazuje evidencija Nacionalne službe za zaspošljavanje Srbije (NSZ).

Posredstvom NSZ ove godine zaposleno je sedam ljekara na tri klinike u toj zemlji i to uglavnom stručnjaka opšte prakse. Prošle godine njemački poslodavci oglasili su najmanje 20 slobodnih radnih mesta za ljekare različitih specijalnosti, kao i opšte prakse, a takođe su iskazali potrebe za još kadrova, uglavnom iz balkanskih zemalja.

Upoređujući podatke broja nezaposlenih i broja slobodnih poslova koji su poslodavci prijavili NSZ, ove godine u Srbiji do posla su teže dolazili ljekari opšte prakse. Lakše su do posla dolazili ginekolozi, oftalmolozi, anesteziolozi, kardiolozi, a budući da se u perspektivi očekuje razvoj medicinskog turizma, banjskog lječenja, kao i usluga estetske hirurgije, to bi moglo da utiče na povećanje potrebe za tim profilima, podsećaju iz NSZ.

Mediji su prethodnih dana objavili da se stručnjaci iz Srbije koji su radili u Libiji nakon smirivanja sukoba u toj zemlji ponovo vraćaju nazad kako bi nastavili da rade. Kako je objavljeno, sedmoro ljekara i tehničara se već vratilo u tu zemlju, a druga grupa krenuće iduće nedjelje.

Precizni podaci o tome koliko zdravstvenih radnika radi u Libiji ne postoje, a NSZ je krajem prethodne i početkom ove godine posredovala u zapošljavanju osam zdravstvenih radnika u Libiji i to na klinici “Afrički onkološki institut” u Sabrati. Među njima je pet medicinskih sestara, troje specijalista – specijalista maksilofacijalne hirurgije, ortoped i urolog.

NSZ je prošle godine, pored zapošljavanja ljekara iz Srbije u Nemačkoj, posredovala i pri zapošljavanju dva stomatologa u Sloveniji i po jednog farmaceuta u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije


Povezane

Povećava se broj samoubistava zbog krize i teških uslova, u najvećem riziku su osobe starije od 50 godina, koje su suočene s brojnim problemima i često pate od osjećaja usamljenosti.

Published On 11 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO