Sisačka željezara pred zatvaranjem

Sisačka željezara, čiji je vlasnik američka kompanija CMC, u četvrtak i petak će podijeliti 916 otkaza, odnosno, raskida ugovora na neodređeno vrijeme. Uprava nedavno nije produžila ugovore ni sa blizu 200 radnika na određeno vrijeme.

Nekad dobrostojeća tvornica u Sisku danas je pred zatvaranjem. Proizvodnje nema, tek poneki kamion stiže po preostale cijevi. Novinari ovdje nisu poželjni. Radnici jesu, ali samo kako bi potpisali raskide ugovora o radu.

„Šta da vam kažem, imam troje djece, ne rade, imam unuče. Nakon 23,5 godine mi izađosmo kao poklane ovce, tako tiho“, govori potresena Izeta Harbat.

U četvrtak i petak ukupno 916 radnika američke kompanije CMC potpisuje raskide ugovora, kada im počinje teći otkazni rok od jednog do četiri mjeseca. Svaki od njih dobit će otpremninu u iznosu od 400 eura po godini staža. Ovo za Ivicu Rakića, koji je u Željezari radio 35 godina, nije nimalo utješno.

„Dolazite u nepoznate vode i jednostavno ne znate što će se desiti sutra. Imamo jedan do četiri mjeseca otkaznog roka i ne vjerujemo da će netko ući u željezaru, ne prije ljeta samo iz razloga da se očiste ljudi”, govori Rakić.

“Nije svemu kraj”

Sindikalni predstavnik Predrag Abramović nema informacija da postoji ozbiljan interes za preuzimanje željezare, ali misli da ipak nije svemu kraj.

„Ne smijemo gubiti nadu, jer ako izgubimo nadu onda je to za željezaru ne 916 radnika bez posla, već 916 obitelji Siska. A to onda znači za grad Sisak koji nema više alternative. Mrtav grad“, smatra Abramović.

Novinarka Al Jazeere Ivana Brkić, koja je boravila u Sisku, prenosi kako je 5.268 stanovnika ovog hrvatskog grada ili jedna šestina nezaposlena. Radnici Željezare nisu svi Sisčani, dodaje, no sigurno će to biti „težak udarac za ionako posrnulo sisačko gospodarstvo“.

Tvornica premaza i sredstava za zaštitu bilja Herbos je pred slomom. Pokrenut je stečaj, a 160 radnika strahuje za svoja radna mjesta. Termoelektrana i rafinerija nafte i dalje rade, no rafinerija je godinama na udaru zbog optužbi da je zbog nje povećan broj karcinoma u Sisku.

Harbat ne vjeruje više nikome, a političarima najmanje.

„Idem sad, ne znam kako ću potpisati“, rekla je.

Ali, izbora nema jer su vlasnici Željezare iznenada, u oktobru, svoj odlazak iz Hrvatske u kojoj su poslovali posljednje četiri godine.

Izvor: Al Jazeera