Pad dionica širom svijeta

Cijena dionica na Wall Streetu je opala jer se ulagači boje produbljivanja evropske ekonomske krize (EPA)

Cijene dionica na Wall Streetu pale su treći dan zaredom, jer se ulagači plaše produbljivanja evropske dužničke krize, javlja Reuters.

Zbog ovakvog razvoja događanja pao je i tečaj eura, te je po prvi put od januara zaronio ispod razine od 1,30 dolara, prenosi Hina.

Iako privreda SAD-a stabilno raste, ulagači su još pod dojmom upozorenja američke centralne banke Feda, koja je u utorak poručila da nestabilnost financijskih tržišta predstavlja velik rizik po privredu.

Tim više, kažu analitičari, što eurozoni prijeti nova recesija, dok se rast ostalih najvećih svjetskih privreda usporava.

Na prodaju dionica i ostalih rizičnih investicija ulagače je natjerao rast prinosa na talijanske obveznice na novu rekordnu razinu od uvođenja eura. Na jučerašnjoj aukciji prinosi na petogodišnje obveznice dosegnuli su 6,47 posto, dok su u novembru iznosili 6,3 posto.

„Glavna je tema na tržištu potpuni, apsolutni neuspjeh Evropske unije da dogovori bilo kakvo rješenje dužničke krize. Njihovi sastanci na vrhu, pa i prošlosedmični samit, nisu nas odveli nikuda. Tamo smo odakle smo i krenuli. Troškovi zaduživanja članica eurozone i dalje će rasti, a zbog toga će pod pritiskom biti i tržište dionica“, kaže Jeffrey Sica, predsjednik fonda SICA Wealth Management.

Evropske akcije su po zatvaranju berzi pale na dvosedmični minimum, pošto je ponovna priča o sniženju kreditnog rejtinga Francuske podgrijala strahovanja da će dužnička kriza na Kontinentu naškoditi svjetskom privrednom rastu, javlja Tanjug.
Zbog produbljivanja dužničke krize, tečaj eura potonuo je jučer na najnižu razinu u posljednjih 11 mjeseci, ispod 1,30 dolara.

Bez brzog rješenja

Talijanska vlada morala je platiti rekordno visoke kamatne stope od 6,47 posto na današnjoj aukciji obveznica, što je znak da investitori uopšte nisu uvjereni da će dosad preuzete mjere biti dovoljne da se zaustavi kriza, javlja Tanjug.

Usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda moglo bi izazvati slabljenje potražnje, pa su jučer oštro pale cijene sirovina. Terminska cijena nafte potonula je više od 5 posto, zaronivši na 95 dolara po barelu. Zbog toga su oštro pale cijene dionica naftnih kompanija, pa je S&P indeks energetskog sektora skliznuo gotovo 3 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u 11 mjeseci jer se ulagači, u strahu od produbljivanja europske dužničke krize, povlače iz rizičnijih investicija. 

Čak je i na tržištu zlata zavladao negativan trend.

„Cijene zlata su opale na novi minimum, značajno niži od opadajućeg šestomjesečnog prosjeka od 1,619 dolara za uncu“, istakao je ekspert Kitcometals Dealersa, Jon Nadler.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i guverner Bundesbanke Jens Wiedmann smanjili su pritisak na Evropsku centralnu banku koju mnogi forsiraju da više pomogne u rješavanju krize.

Njemački zvaničnici su apelovali na Evropu da zaboravi na brza rješenja za krizu.

Izvor: Agencije