Lagarde: Sumorna prognoza za svjetsku privredu

Ovo nije kriza iz koje će se izaći djelovanjem jedne grupe zemalja, kazala je Christine Lagarde (Getty Images)

Nijedna zemlja nije imuna od rastuće krize u eurozoni i svaka zemlja mora djelovati da bi se izbjegao rizik globalne depresije, kazala je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Obraćajući se američkom State Departmentu u četvrtak navečer, Christine Lagarde je kazala da je prognoza za svjetsku privredu „prilično sumorna“, te upozorila da bi manjak kolektivnog djelovanja mogao dovesti do protekcionizma i izolacije koji podsjećaju na depresiju 1930-ih.

„Nijedna privreda na svijetu, bilo da se radi o siromašnim zemljama, tržištima u razvoju, srednje razvijenim zemljama ili super-razvijenim zemljama, neće biti imuna od krize koja ne samo da se razvija, nego i eskalira“, upozorila je Lagarde.

„Ovo nije kriza iz koje će se izaći djelovanjem jedne grupe zemalja. Nadamo se da će je riješiti sve zemlje, sve regije, djelovanjem svih vrsta zemalja“

Usporen rast

MMF je upozorio da će vjerovatno smanjiti svoje prognoze za privredni rast za 2012. godinu, jer je svjetska privreda pod bremenom dvogodišnje krize u eurozoni i usporenog ekonomskog rasta u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz Kine također dolaze naznake da se smanjuje proizvodnja jer je globalna potražnja sve manja.

Evropski lideri prošle godine su se složili da pozajme do 200 milijardi eura MMF-u kako bi pomogli državama eurozone zahvaćenim krizom. Kazali su da se nadaju da će se i zemlje van Evrope priključiti davanju pozajmica kroz MMF.

Lagarde je kazala da svjetski ekonomski lideri sada moraju preduzeti sveobuhvatne mjere da bi se riješili sistemskih problema, poput onih koji su izašli na vidjelo u trenutnoj krizi u eurozoni.

Dodala je da su brza rješenja često teško ostvariva zbog procesa demokratije, te da se zbog toga mora riješiti sudar tržišnih očekivanja sa političkom stvarnošću.

„Zaista treba odmotati ovaj Gordijev čvor, kolektivno, počevši od onih u centru, ali s podrškom međunarodne zajednice, vjerovatno sa MMF-om kao posrednikom“, kazala je Lagarde.

Izvor: Agencije