Katastrofe u 2011. koštaju svjetsku ekonomiju 350 milijardi dolara

"Fukušima" najviše koštala osiguravajuća društva u Japanu (EPA)

Katastrofe u svijetu, prirodne ili one izazvane ljudskim faktorom, nanijet će ove godine štetu svjetskoj ekonomiji od 350 milijardi dolara (270 milijardi eura), procijenila je švajcarska reosiguravajuća kompanija “Swiss Re”, navodi Tanjug.

“Godina 2011. pretrpjet će najveće ekonomske gubitke vezane za katastrofe u historiji – od 350 milijardi dolara”, ukazano je u saopćenju te kompanije.

Prošlogodišnja šteta od katastrofa iznosila je 226 milijardi dolara, prenijela je agencija AFP.

Djelomična naknada

Prema preliminarnim procjenama, ukupni gubici za svjetske osiguravajuće kompanije, proistekli iz katastrofa, dostići će ove godine 108 milijardi dolara, što je više nego dvostruko iznad cifre od 48 milijardi dolara iz 2010. i druga po veličini šteta do sada.

“Ova godina bi bila najskuplja do sada za osiguravajući sektor da je Japan bio u potpunosti osiguran”, ukazao je ” Swiss Re “, misleći na zemljotres u Japanu i tsunami koji su u martu pogodili tu zemlju i katastrofu u atomskoj elektrani “Fukušima”.

“Povrh ljudskih gubitaka, društva se suočavaju sa ogromnim finansijskim gubicima koje moraju nadoknaditi ili korporacije, humanitarne organizacije ili vlade i, na kraju, poreski obveznici”, ukazao je glavni ekonomista “Swiss Re” Kurt Karl.

Zemljotres u Japanu koštao je osiguravajuće kompanije oko 35 milijardi dolara, mada je ukupna šteta procijenjena na blizu 210 milijardi dolara.

Ukupni gubici koje je pričinio zemljotres na Novom Zelandu u februaru dostižu 15 milijardi dolara, što su uglavnom pokrile osiguravajuće kompanije.

Osim zemljotresa u Japanu i na Novom Zelandu, velike poplave na Tajlandu i u Australiji koštale su ove godine osiguravajuće kompanije više od 10 milijardi dolara.

Katrina najskuplja

Osiguravajući sektor je platio gotovo 14 milijardi dolara za nadoknadu štete koju su pričinila dva tornada u SAD i blizu pet milijardi dolara za nadoknadu gubitaka posle uragana “Irena”.

Najskuplja godina za osiguravajući sektor bila je 2005. kada je uragan “Katrina” pogodio SAD koji je, uz druge katastrofe, koštao osiguravajuću industriju 123 milijarde dolara.

“Swiss Re” je ukazao da je u periodu od 11 mjeseci ove godine u katastrofama izgubilo život više od 30.000 ljudi, većinom u Japanu.

Kompanija podsjeća da je osiguranje od zemljotresa još uvijek na niskom nivou, čak i u pojedinim industrijaliziranim zemljama s velikim seizmičkim rizikom, kao što je Japan.

Izvor: Agencije