Gasovod ‘Južni tok’ zaobilazi Austriju

Prvobitna maršruta 'Južnog toka' od Rusije od Austrije (south-stream.info)

Najveći svjetski proizvođač gasa, ruski Gazprom, odredio je maršrutu kopnene dionice gasovoda “Južni tok”, koja će voditi preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije na sjever Italije, uprkos tome što konačna odluka o realizaciji projekta nije donijeta.

Ranije je u razmatranju bila varijanta izgradnje trase u Austriju, do velikog distributivnog centra gasa u Baumgartenu, izjavio je za Reuters izvor u Gazpromu.

Gazprom je, međutim, odlučio da distributivno čvorišete za “Južni tok” bude na sjeveru Italije, ne obrazlažući takvu odluku.

Otvaranje ‘Sjevernog toka’ [EPA]

Gazprom i druge ruske energetske kompanije žele pristup maloprodajnom tržistu gasa i električne energije Evrope, koja se protivi monopolskom položaju Gazproma u izvoznim rutama i pokušava se osloboditi previsoke ovisnosti od ruskog gasa.

Prvu gasnu maršrutu, koja zaobilazi tranzitne zemlje, “Sjeverni tok” ruski koncern je pustio u rad prije mjesec dana.

Taj gasovod, postavljen po dnu Baltičkog mora, od Rusije do Njemačke, za sada obezbjeđuje transport 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, s tim što je moguće udvostručenje njegovog kapaciteta.

“Južni tok” će, kako je planirano, obezbijediti godišnju isporuku 63 milijardi kubika gasa za Evropu, a bit će postavljen po dnu Crnog mora, zaobilazeći Ukrajinu.

Treći energetski paket

Sporovi Moskve i Kijeva oko cijene gasa do sada su više puta ugrozili izvoz tog energenta u Evropu.

Uprkos tome, analitičari su skeptični kada je u pitanju budućnost projekta, navodeći da su za njegovu realizaciju neophodne gigantske investicije, navodi Reuters.

Rusija se još uvijek ne može dogovoriti s Turkom o izgradnji ‘Južnog toka’ u njenim teritorijalnim vodama.

“Bolje je uložiti tri do pet milijardi eura u rekonstrukciju ukrajinskog sistema gasovoda, nego 20 milijardi eura u izgradnju ‘Južnog toka'”, smatra analitičar Valerij Nestorov iz ruske investicione kompanije Trojka dijalog.

Propisi Trećeg energetskog paketa EU, kao i stav Turske, s kojom se Rusija još uvijek ne može dogovoriti o izgradnji “Južnog toka” u njenim teritorijalnim vodama, stoje na putu realizacije projekta.

“Ukoliko se ‘Gasprom’ dogovori s Ukrajinom oko cijene gasa, a pregovori idu u tom pravcu, projekt ‘Južni tok’ će biti suvišan” istakao je Nestorov, dodajući da bi odustajanje od projekta obradovalo investitore Gazproma, pošto bi tada visina dividendi porasla.

Izvor: Agencija