VW investira u Slovačku 1,1 milijardu eura

Izgradnja novog pogona bi trebala trajati do godinu dana (EPA)

Volkswagen Slovačka priprema investiciju od 1,1 milijardi eura u znatno proširenje kapaciteta za zavarivanje, prenosi web sajt etrend.sk.
Prema sajtu, kompanija planira u fabrici u bratislavskoj Devinskoj Novoj Vsi sruši dio sadašnjeg pogona za zavarivanje H4a, a na njegovom mjestu bi trebala bi biti izgrađen novi znatno većeg kapaciteta.

Firma je objavila svoje planove u studiji za procjenu uticaja na životnu sredinu, prenosi Tanjug.

Novi pogon za zavarivanje će biti u stanju zavariti 1.100 karoserija dnevno.

“To je u u vezi s našim planovima da u Slovačkoj u narednih pet godina uložimo približno 1,5 milijardi eura”, izjavio je glasnogovornik fabrike Vladimir Mahalik.

Po dostizanju punog kapaciteta proizvodnje novi pogon za zavarivanje će biti u stanju zavariti 1.100 karoserija dnevno.

Novine u zavarivanju neće biti samo na nivou proizvodnje: VW će biti prva fabrika koja će u Slovačkoj izgraditi centar za istraživanje, inovacije i primjenu u oblasti zavarivanje.

Proizvodnja u 2014.

To će fabrici omogućiti razvoj inovacija za proizvodnju karoserija, novih metoda spajanja čelika i ponudu konkretinih dijelova.


Pogon VW-a u Bratislavi [EPA]

Centar bi trebao početi s razvojem blatobrana.

Osim istraživanja metoda zavarivanja i razvoja dijelova, istraživači bi, u saradnji s domaćim visokim školama, trebali testirati i primjenu, odnosno zavarivanje specifičnih dijelova, sklopova i modula.

U posao radnika centra trebalo bi biti uključeno i ispitivanje alata za presovanje.

Početak izgradnje novog pogona za zavarivanje VW Slovačka planira za prvo tromesečje naredne godine, a izgradnja bi trebala trajati do godinu dana.

Poslije toga bi, prema sajtu, fabrika instalirala proizvodne tehnologije, a u prvom tromesečju 2014. godine bi trebala početi proizvodnja.

U proizvodnoj hali će se postepeno montirati nove proizvodne tehnologije od 2013. do 2016. godine, za kada je planirano dostizanje punog kapaciteta proizvodnje.

Izvor: Agencije