Stigle ponude za koncesiju Zračne luke Zagreb

Otvaranje novog terminala predviđeno je za proljeće 2015. godine (EPA)

Hrvatska vlada razmotrit će ponudu francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company za davanje koncesije za Zračnu luku Zagreb.

Konzorcij nudi fiksnu naknadu u iznosu od 87,2 miliona eura.

Vlada će donijeti odluku o ovoj ponudi u roku od 100 dana, nakon što je dobila dvije ponude, od kojih je jedna bila nepotpuna.

Predmet koncesije je izgradnja novog putničkog terminala,  upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom, a koncesija se daje na rok od 30 godina.

Direktor Zagrebačke zračne luke Tonči Peović kazao je za Al Jazeeru da je otvaranje novog terminala predviđeno za proljeće 2015. godine.

Također će biti izgrađeni kongresni i šoping centri, te garaže.

„Tehnička  modernizacija je preduvjet poslovanja… Znamo da tehnologija donosi poboljšanje putnicima, kao i smanjenje troškova rada“, kazao je on.

„Sramotan čin“

Ranije u ponedjeljak, predstavnik radnika u Stručnom povjerenstvu za koncesiju za Zračnu luku Zagreb Ante Dujić zatražio je odgodu otvaranja ponuda za koncesiju, navodeći da povjerenstvo nema legitimitet za to jer mu je taj zadatak povjerila sada već tehnička vlada.

Dujić je u pismu upućenom povjerenstvu istakao  kako “od dana raspisivanja izbora vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti”, a da se u slučaju koncesije za Zračnu luku bez sumnje radi o takvom ugovoru.

Bilo kakva odluka donesena ni deset dana prije formiranja nove Vlade, koja treba preuzeti odgovornost i brigu za javni interes i upravljanje državnom imovinom, predstavljala bi “kukavičje jaje” novoj vladi, kazao je Dujić.

Predstavnik radnika podsjetio je da su sindikati i radnici u više navrata javno iznosili stajalište da je davanje Zračne luke u koncesiju “nerazuman i sramotan čin”, te da se radi o vrlo lošem poslovnom potezu jer se svi poslovi domaće profitabilne kompanije prepuštaju nekom stranom poduzeću.

Dujić je dodao da su radnici upozoravali da se radi o „vrlo sumnjivim osobnim interesima niza grupa i pojedinaca“ koji su sudjelovali u tom postupku, a nikakva ozbiljnija javna rasprava na tu temu nikad nije provedena.

Vijesti o koncesiji dolaze u vrijeme kada je najavljena direktna linija Qatar Airwaysa između Zagreba i Dohe. Letovi na ovoj liniji počet će u martu 2012.

Peović je kazao kako zračni promet najbrže raste u zemljama Bliskog i Dalekog istoka, te da će nova linija omogućiti ne samo dobro povezivanje sa Katarom nego i zemljama Zaljeva.

Izvori: Al Jazeera i agencije