Kina će se fokusirati na povećanje izvoza

Kineski predsjednik Hu Ðintao je izjavio da Kine ne insistira namjerno na velikom trgovinskom višku i poručio da će se ona fokusirati na povećanje izvoza i u narednim godinama.

U govoru koji je uživo prenosila državna televizija, on je rekao da je krajnji cilj Kine da ima izbalansiranu trgovinsku razmjenu i da će ukupni izvoz premašiti 8.000 milijardi dolara u narednih pet godina, što će dovesti do “ogromnih mogućnosti” za poslovne ljude širom svijeta koji su voljni prodati robu stotinama miliona kineskih potrošača.

Prošle godine Kina je uvezla robe vrijedne 1.390 milijardi dolara, ali je njen uvoz u porastu i dostigao je 1.426 milijardi dolara u prvih deset mjeseci ove godine.

Hu je govorio na forumu kojim je obilježena 10. godišnjica od prijema Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO), prenosi AP.

Druge svjetske privrede očekuju od Kine da pomogne u podsticanju globalne tražnje, ali njen veliki spoljnotrgovinski višak znači da malo od tog dobitka ona dijeli s drugim zemljama.

Prošle godine Kina je uvezla robe vrijedne 1.390 milijardi dolara, ali je njen uvoz u porastu i dostigao je 1.426 milijardi dolara u prvih deset mjeseci ove godine.

Neki političari u SAD-a takođe optužuju Kinu da vještački drži vrijednost svoje valute nižom od realne, čime je kineski izvoz jeftiniji i ukida radna mjesta u Americi.

Zreo trgovinski partner

Također na forumu u Pekingu, generalni direktor STO Pascal Lami je rekao da je Kina pokazala izuzetan privredni rast od kada se pridružila tom trgovinskom forumu i da sada globalna ekonomija traži od nje da se ponaša kao zreli trgovinski partner.


Kina postaje sve bogatija [EPA]

Kao i mnogi drugi ekonomisti i Lami vjeruje da Kina, kako postaje bogatija, treba prilagoditi svoju nacionalnu privredu kako bi podstakla domaću protrošnju.

On je rekao da je došlo vrijeme za Kinu da, kao “ključni član porodice STO”, doprinese više pitanjima globalne trgovine i donošenju trgovinskih pravila.

Hu je pohvalio 10 godina Kine kao člana STO kao korisnim za zemlju i ljude širom svijeta i dodao da će Kina, najveća zemlja u razvoju na svijetu, povećati domaću potrošnju.

“Svijet je danas otvoren”, kazao je on i dodao da se samo uz “privrženost reformama i otvaranjima može ostvariti stalni napredak u rješavanju problema na putu razvoja”.

Kineski predsjednik je zatražio od drugih zemalja da priznaju Kini status pune tržišne privrede što je prije moguće i olabave restrikcije na izvoz u Kinu visokih tehnologija.

Glavni kineski trgovinski partneri, uključujući Evropsku uniju (EU) i SAD, ne priznaju da je Kina tržišna privreda, što olakšava tijelima STO prilikom presuđivanja da kineske kompanije daju robu po izvoznim damping cijenama za strana tržišta.

Izvor: Agencije