Eurozona neće preživjeti u sadašnjem obliku

Pet stručnjaka je u startu odbacilo manju uniju, uglavnom zbog toga što smatraju da ona ne bi funkcionirala (EPA)

Eurozona vjerovatno neće preživjeti dužničku krizu u sadašnjem obliku, smatra većina vodećih ekonomista i bivših zakonodavaca koje je anketirao Reuters.

U anketi koja je provedena tokom prethodnih deset dana, 14 od 20 istaknutih akademika, bivših zakonodavaca i nezavisnih stručnjaka složilo se da će oblik eurozone biti promijenjen.

Novo “jezgro” eurozone s manje članica kao moguće rješenje podržalo je deset ekonomista, od kojih je sedam reklo da bi Grčka trebala biti isključena iz njega.

Šest stručnjaka je mišljenja da će zona eura preživjeti u sadašnjem obliku, iako evropski lideri tek trebaju dogovoriti mjere za rješavanje dužničke krize koja guši investiranje u Italiji i Španiji, po veličini trećoj i četvrtoj privredi eurozone, čije spasavanje Evropa ne može priuštiti.

“Eurozona može i treba preživjeti, ali neće preživjeti putem kojim se kreće”, rekao je direktor instituta Zemlja na univerzitetu Columbia u New Yorku Goeffrey Sax.

Većina ekonomista smatra da je za rješenje krize potrebno da Evropska centralna banka (ECB) postane posljednje utočište zajmotražioca, ili da kupi ogromne količine državnih obveznica zemalja eurozone u zamjenu za obaveznu fiskalnu itegraciju.

Na ivici nove recesije

To će biti teško ostvariti, iako izgleda sve vjerovatnije da je dužnička kriza već gurnula eurozonu na ivicu nove recesije.


Evropska centralna banka [EPA]

Njemačka, koja daje najviše sredstava monetarnoj uniji, i sama ECB oštro se protive tome da centralna banka postane posljednje utočište ili da finansira dugove kroz masovnu kupovinu državnih dužničkih hartija.

Iako je deset ekonomista podržalo ideju manje eurozone, oni su upozorili da je to rizičan potez, koji može biti ostvaren na više načina.

“Da, to bi u principu moglo biti ostvarivo, ali mnogo zavisi od toga ko bi bio izbačen i pod kojim uslovima”, ocijenio je ekonomski savjetnik investicione banke UBS George Magnus.

Pet stručnjaka je u startu odbacilo manju uniju, uglavnom zbog toga što smatraju da ona ne bi funkcionirala.

Trenutno nije zakonski moguće da zemlja napusti eurozonu.

Izvor: Agencije


Povezane

Imamo integrirano svjetsko gospodarstvo i ono što se događa u Europi imat će utjecaj na sve nas, kazao predsjednik SAD.

Published On 16 Nov 2011

Tražnja sa glavnih izvoznih tržišta u SAD-u i Evropi će opasti zbog problema s dužničkom krizom.

Published On 22 Nov 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO