Ministri APEC-a traže hitan evropski odgovor

Zbog krize u eurozoni usporen je rast svjetske privrede (Reuters)

Zemlje Azije i Pacifika apelirale su na Evropu da preduzme hitne mjere da smanji učinak dužničke krize, određujući atmosferu samita koji je zasjenila zabrinutost zbog posljedica ekonomskih nevolja u eurozoni.

Na 19. neslužbenom sastanku vođa zemalja članice Ekonomske zajednice Azije i Pacifika (APEC), koji će se desiti na Hawaiima u subotu, razmatrat će se o regionalnom privrednom rastu, integraciji i pravnoj saradnji.

 

Manji trgovinski deficit SAD-a

Trgovinski deficit SAD-a je u septembru neočekivano smanjen, treći mesec uzastop, zahvaljujući skoku izvoza i stagniranju uvoza, saopćilo je američko ministarstvo trgovine.

Septembarski trgovinski deficit je opao na 43,1 milijardu dolara, na najniži nivo u dosadašnjem toku godine, sa maksimalnih 51,6 milijardi dolara u junu, prenosi AFP.

Američki izvoz je u septembru skočio na najvišu vrijednost u ovoj godini od 180,4 milijarde dolara, u poređenju s uvozom od 223,5 milijarde dolara.

Ogroman trgovinski deficit SAD-a sa Kinom, koji predstavlja stalni politički problem između tih dviju zemalja, opao je u septembru na 28,1 milijardu dolara, sa 29 milijardi dolara u augustu, gotovo isključivo uslijed pada uvoza robe iz Kine.

“Evropska kriza je glavni izazov globalnom rastu”, rekao je Geithner nakon ministarskih sastanaka prije samita, na kojem će pregovarati predstavnici ekonomskih divova poput SAD-a i Kine s predstavnicima manjih država kao što su Novi Zeland i Papua Nova Gvineja.Ministar finansija SAD-a Timothy Geithner i drugi ministri finansija APEC-a složili su se da će zaštititi privrede u svojim zemljama od evropske dužničke krize, upozoravajući u izjavi na “rastuće rizike u globalnoj privredi”.

Zbog evropske dužničke krize, već je usporen rast u Aziji i Pacifiku, jednom od najdinamičnijih ekonomskih područja na svijetu.

Utjecaj Kine

Na regionalnom sastanku Kina i druge regionalne privrede pregovarat će sa SAD-om, koji region smatra politički i ekonomski zanimljivim.

Kineski predsjednik Hu Jintao razgovarat će s drugim liderima o kineskim stavovima prema svjetskoj privredi, ekonomskom razvoju Azije i Pacifika i multilateralnom sistemu trgovine, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Hu će se sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, japanskim premijerom Yoshihiko Nodom i vijetnamskim predsjednikom Truong Tan Sangom.

Ovaj samit, kojem je domaćin Obama na rodnim Hawaiima, zamišljen je kao sastanak na kojem će biti osnovanai nova zona slobodne trgovine te potpisan pakt o tehnologiji okoliša.


SAD želi fer uslove trgovine s Kinom, tvrdi Hillary Clinton [EPA]

Za Obamu, koji privodi kraju skupe ratove u Iraku i Afganistanu, sastanak APEC-a je šansa da podcrta američko vodstvo u regionu, gdje je Kina sve veći rival SAD-u.

Geithner je naglasio da će na samitu SAD vršiti pritisak na Kinu da dozvoli rast svoje valute juana, čiju vrijednost, prema navodima SAD-a, Kina namjerno održava niskom zbog tržišne prednosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton također je kritizirala Kinu.

Dok je naglasila da SAD ne pokušava “zauzdati” Kinu, ona je poslala poruku regionalnim saveznicima da će SAD pokušati balansirati ekonomski i vojni utjecaj Kine i zahtijevati da se ova zemlja pridržava pravila međunarodne trgovine.

“Američke firme žele fer šansu da izvoze na kinesko tržište te da se mogu natjecati, rekla je Hillary Clinton nakon dolaska kineskog predsjednika.

Izjavila je da će ovaj dinamični region postati centralna tačka za SAD i obnovila zavjet da će SAD biti lider u “američkom pacifičkom stoljeću”.

Širenje krize

Evropska unija (EU) je upozorila da bi 17 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro mogle upasti u “duboku i dugoročnu” recesiju sljedeće godine, jer je dužnička kriza, koja je već zahvatila Irsku, Portugal i Grčku, pokazala alarmantne znakove da će se i dalje širiti.

Recesija u Evropi osjetila bi se i u SAD-u, gdje je privredni rast već anemičan, i u Aziji, koja se oslanja na Evropu kao tržište na koje izvozi automobile, odjeću, elektronske naprave i drugo.

“Bitno je da Evropa brzo provede mjere kojima će obezbijediti povratak finansijske stabilnosti”, rekao je Geithner. “Idu naprijed, ali moraju djelovati brže i odlučnije.”

“Čak i kad se Evropa stabilizira, privredni rast će biti usporen zbog dosadašnje krize”, dodao je.

Lideri zemalja APEC-a razgovarat će o osvježavanju privrednog rasta i stvaranju novih radnih mjesta uvođenjem političkih mjera kao što je investiranje u infrastukturu i omogućavanje kredita siromašnima.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada