Google otvorio prvu trgovinu

Ugodna atmosfera za kupovinu (Google)

Internetski gigant Google priklonio se tradicionalnijem načinu poslovanja te je u Londonu otvorio svoju prvu pravu maloprodajnu trgovinu.

Privremena trgovina u sklopu trgovinskog centra PC World u kojoj se prodaju Chromebook laptopi i dodatna oprema kao što su slušalice, radit će do Božića.

Ali ako se eksperiment tradicionalnog poslovanja pokaže uspješnim, Google bi mogao otvoriti stalna prodajna mjesta širom svijeta, poput konkurentnog Applea, čije su trgovine postale globalno prepoznatljive.

Prijatna atmosfera

Služeći se trgovinskom filozofijom Applea, Google u svojoj londonskoj trgovini omogućava kupcima da satima isprobavaju proizvode.

„Potrudili smo se da u našoj trgovini stvorimo domaću i prijatnu, takozvanu Google atmosferu,“ rekao je glasnogovornik Googlea. „Chrome zona je dizajnirana da bude što otvorenija, šarenija i jednostavnija za korištenje.“

Planovi za budućnost

Najavljeno je otvaranje još jedne trgovine 7. oktobra u Essexu, a Google  za nekoliko mjeseci planira otvoriti privremene trgovine u različitim zemljama.

Google se odlučio na ovaj potez jer se 80 posto laptopa prodaje u maloprodajnim trgovinama, a ne putem interneta.

„Ovo je naše prvo iskustvo s pravom trgovinom,“ rekao je Arvind Desikan, direktor potrošačkog marketinga za Google Velike Britanije. „Na samom smo početku. Google će se malo igrati s ovim da vidimo šta će dalje biti.“

Izvori: Al Jazeera i agencije