S&P snizio rejting 24 italijanske banke

Standard & Poor's je potvrdio rejtning 19 italijanskih banaka (EPA)
Standard & Poor's je potvrdio rejtning 19 italijanskih banaka (EPA)

Bonitetska agencija Standard & Poor's je snizila rejting 24 italijanske banke, uglavnom srednje veličine, osim Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) i Unione di Banche Italiane (UBI Banca), zbog pogoršanja ekonomskog stanja na Apeninskom poluotoku.

Za BMPS, najstariju banku na svijetu koja i dalje djeluje, ocjena dugoročnih obveznica spuštena je za jednu stepenicu, na BBB +, kao i za UBI Bancu, uključujući i dugoročni dug koji je sada ocijenjen s A-, prenosi Hina.

Agencija navodi kako očekuje povećanje troškova refinansiranja talijanskih banaka zbog rasta prinosa na obveznice italijanskog ministarstva finansija.

Trošak finansiranja za banke povećat će se posebno zbog višeg prinosa na italijanski državni dug.

Viši trošak finansiranja za bankarski i korporativni sektor vjerovatno će rezultirati pooštrenjem uvjeta kreditiranja i slabijom ekonomskom aktivnošću u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju, naveo je S&P.

Agencija je istovremeno potvrdila rejtninga za 19 banaka, uključujući UniCredit SpA (UCG) i Intesa Sanpaolo, dvije najveće italijanske banke.

S&P je 19. septembra smanjio rejting dugoročnih obveznica banaka Mediobanca, Findomestica, Intesa Sanpaolo i njihove podružnice Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna i Biis te BNL (grupa BNP Paribas), nakon smanjivanja rejtinga talijanskih državnih obveznica.

Agencija napominje da 22 od 43 italijanskih finansijskih institucija sada ima negativne izglede, što znači da nova smanjenja za njihove vrijednosnice nisu isključena.

S&P je u septembru smanjio rejting italijanskih državnih obveznica sa A+ na A, uz negativne izglede.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO