Revolucionarno cjepivo protiv malarije

Naučnici već 40 godina pokušavaju napraviti cjepivo protiv malarije (EPA)
Naučnici već 40 godina pokušavaju napraviti cjepivo protiv malarije (EPA)

Eksperimentalno cjepivo protiv malarije u afričke je djece prepolovilo opasnost od obolijevanja, rezultati su velike kliničke studije.

Naučnici decenijama ne mogu dobiti pravo cjepivo protiv malarije, ali preliminarni rezultati treće faze kliničkog ispitivanja pružaju novu nadu.

Novo cjepivo, poznato kao RTSS, prepolovilo je broj oboljelih od te bolesti, koja svake godine odnese živote stotina hiljada djece, prenosi Fena.

U studiji je učestvovalo više od 15.000 djece u sedam afričkih zemalja, a preliminarni rezultati predstavljeni u Seattleu, na forumu Fondacije Billa i Melinde Gates, odnose se na 6.000 djece u dobi od pet do 17 godina.

U 12-mjesečnom razdoblju nakon cijepljenja broj oboljelih smanjen je za 50 posto, kažu proizvođači cjepiva GlaxoSmithKline i Inicijativa za cjepivo protiv malarije PATH.

Napravljeno za djecu

Rezultati ispitanika u skupini dojenčadi od šest do 12 sedmica bit će objavljeni do kraja godine.

“Naučnici već 40 godina pokušavaju napraviti cjepivo protiv malarije, a ovi rezultati pokazuju da smo na pravom putu da dobijemo cjepivo za afričku djecu kojoj ono najviše treba”, rekla je dr. Mary Hamel iz američkoga Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Cjepivo je napravljeno za djecu jer se njihov obrambeni sistem još razvija pa zato lakše obolijevaju od malarije.

Najveći dio od oko 800.000 ljudi koji svake godine umru od malarije otpada na mlađe od pet godina.

Malarija, koju prenosi komarac, endemska je bolest u više od 100 zemalja, a u 2009. godini ubila je 781.000 ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO