Policija zaplijenila 245 miliona eura Unicredit banke

Izvršni direktor Unicredit banke Alessandro Profumo pod istragom (EPA)
Izvršni direktor Unicredit banke Alessandro Profumo pod istragom (EPA)

Italijanska poreska policija zaplijenila je 245 miliona eura najveće italijanske banke Unicredit, u okviru istrage zbog navodne poreske prevare 2007. i 2008. godine putem složene finansijske šeme u kojoj je sudjelovala i britanska banka Barclays.

Rukovodioci dviju banaka su pod istragom, uključujući bivšeg izvršnog direktora Unicredita Alessandra Profuma, koji je dao ostavku prije godinu, saopćili su pravosudni i bankovni izvori.

Glasnogovornik Unicredita je izjavio da je veoma iznenađen oduzimanjem imovine, ukazavši da je siguran da je banka poslovala ispravno, prenosi AFP.

Teško vrijeme

Navodna prevara je vezana za poreske deklaracije za 2007. i 2008. godinu i korištenje kompleksnog finansijskog mehanizma, poznatog kao „Projekt Brontos“, koji je razvila banka Barclays, a koristio Unicredit.

Ta šema je, kako je ukazao sud u Milanu, omogućila Unicredit banci da plaća manji porez u Italiji, tako što je prevodila kamate u dividende, koje su u Italiji uglavnom izuzete iz plaćanja poreza.

Prema izvještajima italijanskih medija, Unicredit je trebao plaćati porez od 100 posto gotovinskog priliva u okviru te šeme, ali je plaćao svega pet posto, jer je taj priliv okarakteriziran kao dividende, umjesto kao kamate na bankarski depozit.

Poreska policija je novac Unicredita zaplijenila sa računa te banke u Banci Italije.

Istraga se vodi još od 2009. godine, kada su italijanski mediji izvijestili da je policija pretresla prostorije Unicredita i zaplijenila elektronske podatke Barclaysa.

Ova istraga je došla u teško vrijeme za Unicredit banku i njenog izvršnog direktora Frederika Giconija, koji su pod pritiskom da povećaju kapital i povrate povjerenje investitora poslije klizanja vrijednosti akcija te banke zbog strahovanja od negativnog utjecaja dužničke krize u eurozoni na njene finansije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO