Moody's smanjio rejting španskih obveznica

Madridska berza: Španija nema pouzdanog rješenja dužničke krize u eurozoni (EPA)
Madridska berza: Španija nema pouzdanog rješenja dužničke krize u eurozoni (EPA)

Agencija za kreditni rejting Moody's smanjila je rejting španskih državnih obveznica za dva podioka, dva dana nakon što je druga agencija Standard & Poor's izvršila isto smanjenje.

Moody's ističe da je smanjio rejting Španije jer nema pouzdanog rješenja dužničke krize u eurozoni. Rejting Španije smanjen je sa Aa2 na Aa1.

Prema agenciji, dužnička kriza i teškoće s kojima se suočavaju španske banke ukoliko žele pozajmiti novac znače da se dodatno smanjuju predviđanja za ekonomski rast te zemlje, prenosi Reuters.

Moody's je zadržao negativan pogled na rejting Španije kako bi ukazao na rizik od daljeg pada ekonomije i moguće nove eskalacije krize u eurozoni, navodi agencija.

Agencija dodaje da pretpostavlja da će nova vlada nakon izbora, zakazanih za 20. novembr, nastaviti s provođenjem mjera za smanjenje budžetskog deficita, ali da će, ukoliko se to ne desi, dalje smanjiti rejting te zemlje.

Nešto ranije Moody's je upozorio da razmatra smanjenje francuskog kreditnog rejtinga sa stabilnog na negativan, što je bitno utjecalo na stanje na evropskom tržištu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO