Zbog Slovačke propao fond spasa eurozone

Glas protiv je još jedna komplikacija u pokušajima eurozone da zaustavi krizu (EPA)

Glasanjem slovačkog parlamenta propao je plan proširenja privremenog mehanizma za spas eura, a u ovoj zemlji pala je i vlada, jer je slovačka premijerka povezala glasanje o finansijskoj budućnosti eurozone sa glasanjem o povjerenju njenoj vladi.

Nakon desetosatne parlamentarne debate, slovački parlamentarci su glasali protiv proširenja privremene Jedinice za evropsku finansijsku stabilizaciju  (EFSF), fonda vrijednog 440 milijardi eura.

Slovačka je bila posljednja od 17 zemalja članica eurozone koja je glasala o EFSF-u. Sve ostale zemlje ranije su glasale u korist privremenog fonda, koji bi mogao biti odobren samo jednoglasnom odlukom. Od 124 prisutna slovačka parlamentarna zastupnika, 55 je glasalo za, devet protiv, dok je 60 bilo suzdržano.

Presudili liberali

Tri od četiri stranke u slovačkoj vladi podržale su širenje EFSF-a, koji ima za cilj da zauzda dužničku krizu. Ali četvrta, liberalna stranka Sloboda i Solidarnost (SaS), glasala je protiv proširenja privremenog fonda, govoreći da jedna od najsiromašnijih zemalja članica eurozone ne treba plaćati ogromne dugove bogatijih država poput Grčke ili Italije.

“Cijeli sistem eurozone je sada u nevolji, ne samo nekoliko malih zemalja”, rekla je Radicova tokom parlamentarne sjednice. “Naš euro je u nevolji. Ova promjenjljiva situacija zahtijeva brzu i hitnu reakciju.”

Slovačka je trebala dati jamstvo u iznosu od 7,7 milijardi eura, čemu se protivio SaS, a ova stranka također je tražila da se Slovačkoj da šansa da istupi iz permanentnog Fonda za stabilizaciju eura, koji bi 2013. godine zamijenio privremeni stabilizacijski mehanizam.

“Danas smo uštedjeli više od 300 milijardi eura za evropske građane koji bi se inače potrošili na spašavanje banaka”, rekao je parlamentarni predsjednik Richard Sulik. “Ja bih više volio biti izopćen od Brisela nego da se stidim svoje djece, koja bi bila u velikim dugovima ako podržim proširenje EFSF-a”.

Premijerka Iveta Radicova, koja je prije glasanja rekla da će dati ostavku ako parlament ne usvoji plan proširenja privremenog fonda, apelirala je parlamentarcima da ga podrže, govoreći da Slovačka gubi kredibilitet.

“Cijeli sistem eurozone je sada u nevolji, ne samo nekoliko malih zemalja”, rekla je Radicova tokom parlamentarne sjednice. “Naš euro je u nevolji. Ova promjenjljiva situacija zahtijeva brzu i hitnu reakciju.”

Slovački parlament ponovo će glasati o predloženom proširenju privremenog fonda u roku od sedam dana, nakon što predstavnici koalicije razgovaraju sa opozicijom.
“Postoji pretpostavka da će, na ovaj ili onaj način, EFSF biti odobren do kraja sedmice”, rekao je ministar finansija Ivan Miklos.

Uvjeti opozicije

Očekuje se da će opoziciona socijalistička stranka Smer, koja se suzdržala od glasanja,  podržati fond, ali će možda postaviti stroge uvjete, uključujući nove izbore. Nakon glasanja, predstavnici Smera su rekli da čekaju da im četiri stranke iz svrgnute koalicije priđu s ponudama.

“Govorimo “ne” desničarskoj vladi ali “da” fondu spasa”, rekao je vođa stranke Robert Fico.

Radicova je kasnije izjavila da je od svojih koalicionih partnera tražila da pregovaraju sa Smerom.

Glas protiv je još jedna komplikacija u pokušajima eurozone da zaustavi krizu, zbog koje su tri zemlje već dobile finansijsku pomoć. Evropa strahuje da će Grčka bankrotirati, a banke izgubiti ogromne količine novca.

Izvori: Al Jazeera i agencije