Amerikancima Nobelova nagrada za ekonomiju

Christopher Sims (lijevo) i Tomas Sargent (desno) istraživali su uzroke i posljedice u makroekonomiji (AFP)

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine su dobili Amerikanci Tomas Sargent i Christopher Sims za empirijska istraživanja o uzrocima i posljedicama u makroekonomiji, saopćila je Švedska akademija nauka.

“Sargent je pokazao kako se strukturalna makroekonometrija može koristiti da se analiziraju trajne promjene u ekonomskim politikama”, navodi se u saopćenju Komiteta za dodjelu nagrada.

Sargent je istraživao ekonomiju zemalja koje su poslije Drugog svjetskog rata pokušavale implementirati politiku visoke inflacije, ali su na kraju uvele sistemske promjene u ekonomskoj politici i vratile se na nižu stopu inflacije. 

Povećanje kamate

Kako navodi Komitet, Christopher Sims je razvio metodu baziranu na takozvanoj vektorskoj autoregresiji kako bi analizirao utjecaj privremenih promjene ekonomske politike i drugih faktora na ekonomiju. Sims je ovu metodu koristio da ispita efekat povećanja kamate stranih centralnih banaka.

Sargent i Sims, obojica 68-godišnjaci, radili su svoja istraživanje nezavisno tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Međutim, ona su i danas relevantna kada vlade mnogih zemalja pokušavaju spasiti svoje ekonomije od još jedne recesije. 

Sims je na telefonskoj konferenciju u Stockholmu rekao da nije očekivao da će dobiti nagradu.

“Ne mogu biti sretniji što ću nagradu podijeliti sa kolegom Sargentom”, izjavio je Sims.

Na pitanje kako će uložiti svoj dio nagrade od 1,5 miliona dolara, s obzirom na turbulentnost današnjeg tržišta, Sims je odgovorio: “Novac ću zadržati kod sebe neko vrijeme i razmisliti šta ću uraditi.” 

Izvor: Al Jazeera i agencije