Ruska rediteljica i dramaturginja idu u zatvor zbog ‘opravdavanja terorizma’

Rediteljica Evgenija Berkovič i dramatičarka Svetlana Petrijčuk uhapšene su u maju prošle godine zbog produkcije predstave ‘Finist, hrabri sokol’ o Ruskinjama koje se udaju za borce grupe ISIL.

Aktivisti za slobodu govora i ruska umjetnička zajednica su suđenje koje je trajalo sedam sedmica osudili kao politički motivisano (EPA-EFE/STRINGER)

Ruski je sud u ponedjeljak osudio 44-godišnju dramsku spisateljicu i 39-godišnju pozorišnu rediteljicu na šest godina zatvora zbog “opravdavanja terorizma”, čime je okončano suđenje za koje su aktivisti za ljudska prava rekli da pokazuje netolerantnost Rusije kada je riječ o umjetničkim slobodama.

Rediteljica Evgenija (Ženja) Berkovič i dramaturginja Svetlana Petrijčuk uhapšene su u maju prošle godine zbog produkcije predstave Finist, hrabri sokol o Ruskinjama koje se udaju za borce grupe ISIL.

Slučaj predstavlja najistaknutiji kazneni progon ličnosti iz ruske kulture zbog sadržaja njihovog umjetničkog rada otkako je Moskva poslala vojnike u Ukrajinu 2022. Obje su porekle krivicu, piše Reuters, prenosi Hina.

Politički motivisano suđenje

Aktivisti za slobodu govora i ruska umjetnička zajednica su suđenje koje je trajalo sedam sedmica osudili kao politički motivisano.

Sudija Jurij Massin je usred postupka odobrio zahtjev tužioca da se suđenje zatvori za javnost zbog navodnih prijetnji upućenih nekim od učesnika.

Na početku suđenja krajem maja, Berkovič i Petrijčuk su rekle da su predstavu postavile jer se protive terorizmu, a ne zato što ga podržavaju.

“Priredila sam performans radi sprečavanja terorizma”, rekla je Berkovič sudu.

Dodala je da za teroriste “nema ništa osim osude i gađenja”.

Izvor: Agencije