Wer ist Walter – topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini

Izložba o vjerovatno najznačajnijem antifašističkom pokretu u Evropi od sada je u stalnoj postavci Historijskog muzeja BiH.

Izložba, otvorena u muzejskoj bašti, predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji muzeja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ista, ali ipak malo drugačije ispričana priča o antifastičkom otporu u Bosni i Hercegovini tema je nove stalne postavke u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, pod simboličnim nazivom „Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini“.

Izložba, otvorena u muzejskoj bašti, predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji muzeja.

Upravo zbog svoje uloge u prošlosti, muzej je sebi dao u zadatak da prvi put nakon prve stalne postavke iz 1966. godine ponudi istu, a ipak drugačije ispričanu priču o vjerovatno najznačajnijem antifašističkom pokretu u Evropi.

Direktorica Historijskog muzeja i glvna kustosica izlpžbe Elma Hašimbegović naglasila je važnost međunarodne saradnje prilikom realizacije projekta, te je predstavila radne timove koji su u proteklom periodu radili kako bi izazovni muzejski prostor i priče bile adekvatno predstavljene.

Umjetnička djela koja karakteriziraju Drugi svjetski rat

Izložba je nastala u okviru projekta „Wer ist Walter? Otpor protiv nacizma u Evropi”, u organizaciji crossborder factory, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Centre International de Formation Européenne (CIFE) i Memorijalnog područja Jasenovac, finansiran od strane Fondacije Sjećanje, odgovornost i budućnost (Erinnerung Verantwortung und Zukunft, EVZ) i Federalnog ministarstva finansija Njemačke (BMF).

Posjetioci mogu vidjeti mnoštvo zanimljivih eksponata (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na njegovu važnost u evropskom kontekstu ukazala je i Elke Brauns ispred Fondacije EVZ, koja je iznijela rezime dvogodišnjeg projekta.

Također, muzejski tim je za potrebe nove stalne postavke u prostoru predstavio eksponate iz Zbirke umjetničkih djela koja tematiziraju Drugi svjetski rat, a koja su radili najveći jugoslovenski likovni umjetnici.

U četvrtak, projekat je zaključen konferencijom, na kojoj su biti predstavljeni ostali rezultati projekta, digitalna platforma i naučna publikacija, a na kojoj su učestvovali naučnici iz Bosne i Hercegovine i Evrope.

Izvor: Al Jazeera