Od Grlića do Slijepčevića: Počinje Pulski filmski festival

Projekcijom filma ‘Svemu dođe kraj’ Rajko Grlić obilježava 50 godina od kada je na istom festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film ‘Kud puklo da puklo’.

Međunarodni program u Puli postaje takmičarski, a usmjeren je na poticanje distribucije evropskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu (Srećko Niketić / Pixsell)

Svjetskom premijerom novog filma Rajka Grlića Svemu dođe kraj u četvrtak u Areni počinje 71. Pulski filmski festival. Kao uvod u svečano otvorenje u Istarskom narodnom kazalištu premijerno će biti prikazan i Šlager Nevija Marasovića, javlja Hina.

Projekcijom „ljubavne priče umočene u hrvatsku stvarnost“ Grlić obilježava 50 godina od kada je na istom festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film Kud puklo da puklo.

Marasovićev Šlager, romantična priča o dvoje bivših ljubavnika, dijelom snimana i u vrijeme Festivala kod Arene, najavljena je kao posveta filmu i filmašima, s Jankom Popovićem Volarićem i Lanom Barić u glavnim ulogama koji s rediteljem potpisuju scenarij.

Oba su filma dio natjecateljskog programa u kojemu su ukupno 22 filma, u jednakom broju hrvatskih i manjinskih koprodukcija.

Od hrvatskih filmova tu su još Božji gnjev Kristijana Milića, Frka Svebora Mihaela Jelića, Bosanski lonac Pave Marinkovića, dokumentarni Naša djeca Silvestra Kolbasa, Proslava Brune Ankovića, Slatka Simona Igora Mirkovića, Sveta obitelj Vlatke Vorkapić, Žena s gumenim rukavicama Marija Šuline i Šalša Dražena Žarkovića.

Slijepčevićev film zatvara festival

Slavonija u različitim aspektima, od tradicionalnih do recentnih, pojavljuje se u tri filma – Frka, Žena s gumenim rukavicama i Sveta obitelj Vlatke Vorkapić. Primjetan je i broj filmova tematski fokusiranih na mlade (Frka te u manjinskim koprodukcijama: Sunce mamino, KIX i Ekskurzija), dok dio filmova stiže u Pulu nakon učešća na prestižnim svjetskim festivalima.

Ove godine Festival počinje u četvrtak umjesto u subotu kako bi posjetitelji mogli u produljenom vikendu vidjeti što više filmova, a priliku za to imat će i na nizu dnevnih, večernjih i kasnih projekcija, koje počinju od 10:00 ujutro i traju do 02:00 iza ponoći.

Još jedna novost je da međunarodni program postaje takmičarski, a usmjeren je na poticanje distribucije evropskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu.

Za kraj festivala organizatori najavljuju i dugometražni prvijenac Daine Oniunas-Pusić Tuesday, sa slavnom Juliom Louis-Dreyfus te kratkometražni igrani film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića, koji je nedavno osvojio Zlatnu palmu u Cannesu.

Izvor: Agencije