Polovina Švicaraca protivi se da budu domaćin Eurovizije

Cirih i Ženeva su se prijavili, dok su glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo.

U Švicarskoj će se 2025. održati Eurosong zahvaljujući pop pjevaču Nemu koji je osvojio prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju u švedskom Malmeu REUTERS/ Leonhard Foeger

Gotovo polovina stanovnika Švicarske ima negativno mišljenje o tome da budu domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije naredne godine, prema rezultatima ankete koje je objavio list Blick, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Reprezentativna anketa na približno 25.000 ljudi pokazala je da se 49 posto jasno ili donekle protivi održavanju muzičkog takmičenja, dok je 46 posto jasno ili donekle za. Pet posto još nema mišljenje.

No, htjeli to ili ne, u Švicarskoj će se 2025. održati Eurosong zahvaljujući pop pjevaču Nemu koji je osvojio prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju u švedskom Malmeu s veselom pjesmom „The Code“ o rodnom nekonformizmu.

Nepoznata lokacija

Budući da je Nemo pobijedio za Švicarsku, jezično raznolika i poznata neutralna alpska država iduća će ugostiti takmičenje na kojem nastupaju izvođači sa cijelog kontinenta, pa i šire.

Lokacija još nije utvrđena. Cirih i Ženeva su se prijavili, dok su glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo.

Anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stupnjem obrazovanja i lijevim političkim stavovima nego među ostalim skupinama stanovništva.

Izvor: Agencije