Cassel: AI ne može zamijeniti ludost, maštu, emociju, život

‘Stvari s umjetnom inteligencijom su veoma složene. Ima i dobrih i loših i mnogo mogućnosti za zloupotrebu’, rekao je francuski glumac Vincent Cassel za beogradsku ‘Politiku’.

'Loša vijest je da danas svi radimo za Apple, Netflix, Amazon, a to je američki novac. Vremenom ćemo promijeniti nešto u načinu na koji pričamo francuske priče', smatra Cassel (Andreas Rentz / Getty Images)

Francuski glumac Vincent Cassel smatra da „ludost i mašta, a onda i blistavost života koja postoji u emociji ne mogu biti zamijenjene umjetnom inteligencijom“.

„Stvari sa AI-jem su veoma složene. Ima i dobrih i loših stvari i mnogo mogućnosti za zloupotrebu“, rekao je Cassel u intervjuu listu Politika, koji je vođen povodom novog filma u kojem glumi biznismena koji lansira tehnologiju koja živima omogućava da se povežu sa svojim preminulima u njihovim grobovima.

Govoreći o filmu Pokrov (The Shrouds), Cassel priznaje da je „prestravljen od pomisli da će ostariti i umrijeti, ali se trudi da ne razmišlja previše o tome“.

„Volim da snimam filmove i stvarno volim sve što se dešava u akciji, a uhvatiti ostalo nije moj izbor. Radim, igram igru jer je to moj posao, a kao glumac ne gledam mnogo filmova. Moj život je definitivno više u stvarnosti, nego u fikciji“, rekao je Cassel.

U SAD-u shvatio da je Francuz

Na pitanje kakav mu je odnos s francuskom kinematografijom priznaje da se, „kada je bio mlađi, nije ponašao kao francuski proizvod, niti je bio komercijalan“.

„Stasavao sam u eri poslije Novog vala i nisam se mogao odnositi prema tome da se od mene očekuje samo naturalizam jer to nije bilo ono što sam želio raditi. Htio sam da sanjam o glumačkom studiju i italijanskom filmu, o nečemu udaljenijem od stvarnosti“, rekao je.

Francuski Novi val utjecao je na filmove koji su mu se svidjeli, a koji su dolazili iz SAD-a, no dok je studirao glumu, snimao i živio u SAD-u, shvatio je da je Francuz, ponosan na svoju zemlju i njenu kinematografiju.

„Shvatio sam kakav kvalitet imamo, slobodu koju imamo, autentičnost koju imamo. Moramo shvatiti da još snimamo 200-ak filmova godišnje i to veoma raznolikih, što je izvanredno za zemlju veličine Francuske. Loša vijest je da danas svi radimo za Apple, Netflix, Amazon, a to je američki novac. I to je tužno jer ćemo vremenom promijeniti nešto u načinu na koji pričamo francuske priče“, zaključio je Cassel.

Izvor: Agencije