Van Goghova djela izdvajaju Trst i kao kulturnu destinaciju

Više od 50 remek-djela, izloženih u Muzeju Revoltella, svjedoče o životnom putu umjetnika koji, uprkos velikom talentu, za života nije bio prepoznat, no danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Klasični postav sa slikama i popratnim tekstovima obogaćen je dokumentarnim i videomaterijalima (EPA - Ilustracija)

Italijanski grad Trst u posljednje se vrijeme sve više profilira kao turistička i kulturna destinacija sa zanimljivim događanjima, među kojima je od ove godine sigurno jedno od najatraktivnijih aktualna izložba slika Vincenta van Gogha.

Više od 50 Van Goghovih remek-djela, izloženih u Muzeju Revoltella, u hronološkom redoslijedu svjedoče o životnom putu umjetnika koji, uprkos velikom talentu, za života nije bio prepoznat, no danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim, piše Hina.

Kolekcionari su spremni dati višemilionske iznose za njegove slike, savremenim umjetnicima neiscrpna je inspiracija, a „Van Gogh manija“ već je dugo prisutna u popularnoj kulturi kroz merch, koji se prodaje kao da je riječ o nekoj rock ili pop zvijezdi.

Tršćanska izložba, priređena u saradnji s nizozemskim muzejom Kröller-Müller iz Otterloa, koji ima jednu od najvećih Van Goghovih zbirki u svijetu, prikazuje dio golemog opusa od gotovo 850 slika i 1.000 crteža koje je ostavio iza sebe.

Dublji uvid u umjetnikove promjene kroz godine

U kustoskom konceptu Marie Terese Benedetti i Francesce Villanti izložba, postavljena na jednom katu Muzeja, koncizno, pedantno i zaokruženo isprepliće Van Goghovo stvaralaštvo tokom deset aktivnih godina s onime što se u pojedinom trenutku događalo „iza platna“.

Iz Muzeja kažu da, iako taj široki pregled nije retrospektiva, ipak daje dublji uvid u umjetnikove promjene kroz godine, uz jednu konstantu – njegovu brigu za ljude, osobito one iz nižih staleža.

Klasični postav sa slikama i popratnim tekstovima obogaćen je dokumentarnim i videomaterijalima, dok je posjetiteljima posebno atraktivna prostorija koja pomoću projekcija Van Goghovih najpoznatijih remek-djela na svim zidovima, stropu i podu pruža uranjajuće iskustvo u njegovo kratko, ali intenzivno stvaralaštvo.

Izvor: Agencije