Inicijativa mladih: Festival ‘Mirdita, dobar dan’ od 27. do 29. juna u Beogradu

Uoči ovogodišnjeg izdanja festivala ‘Mirdita, dobar dan’ pojedinci iz državnog vrha Srbije pozvali su na njegovu zabranu.

Festival koji posljednjih deset godina promoviše kulturnu saradnju Srbije i Kosova nerijetko je bio na meti desničarskih organizacija (Al Jazeera)

Inicijativa mladih za ljudska prava saopćila je da će festival “Mirdita, dobar dan!” biti održan na više lokacija u Beogradu od 27. do 29. juna.

“Usled kampanje mržnje koja je pokrenuta protiv festivala pozivamo vas da solidarno budete uz nas tako što ćemo zajedno pružiti podršku ciljevima festivala i uživati u njegovom programu”, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Kako je najavljeno, festivalski program će početi 27. juna predstavom Otac i otac, nastaloj po tekstu Jetona Neziraja, koja govori o nestalim osobama nakon sukoba od prije 25 godina.

Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da festival “predstavlja spoj kulturne saradnje i pokretanja važnih političkih pitanja koja za cilj imaju otvorenost i pozitivan mir između srpskog i kosovskog društva”.

Pozivi na zabranu

Uoči ovogodišnjeg izdanja festivala “Mirdita, dobar dan” pojedinci iz državnog vrha Srbije pozvali su na njegovu zabranu.

Festival koji posljednjih deset godina promoviše kulturnu saradnju Srbije i Kosova nerijetko je bio na meti desničarskih organizacija.

Ovog puta, zbog činjenice da se održava u vrijeme vjerskog i državnog praznika Vidovdana, koji se u Srbiji obilježava 28. juna u znak sjećanja na Kosovsku bitku 1389. godine, postao je državni problem.

Organizatori festivala su Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacije Integra iz Prištine i Građanske inicijative.

Izvor: Agencije