Premijera dokumentarnog filma o Novosadskoj raciji

Mađarski okupatori su u januaru 1942. godine, pod izgovorom da traže partizane, ubili i pod led Dunava u Novom Sadu bacili 1.200 Jevreja, Srba i Roma.

'O raciji se mnogo, mnogo toga zna. Problem je u tome što se racijom često manipuliše u političke svrhe', ukazao je autor filma, Aleksandar Reljić (Peđa Uzelac - Ustupljeno Al Jazeeri)

Novosadsko sećanje, dokumentarni film Aleksandra Reljića, koji govori o raciji iz januara 1942. godine, zločinu mađarskih okupatorskih snaga koje su ubile i bacile pod led Dunava 1.200 Jevreja, Srba i Roma, premijerno je prikazan u Novom Sadu.

Film prati priču profesorice sociologije Marije Vasić koja se bori protiv zaborava i predaje gimnazijalcima o događaju koji je u historiji poznat kao Novosadska racija, prenosi Beta.

Protagonista u filmu je i novosadski endokrinolog Teodor Kovač koji je nedavno preminuo u 101. godini, a koji je preživio holokaust i tokom Drugog svjetskog rata tri godine bio u mađarskim logorima.

U filmu se pojavljuje i književnik Ivan Ivanji koji je preminuo 9. maja ove godine, na Dan pobjede nad fašizmom u Weimaru, njemačkom gradu koji se nalazi 10-ak kilometara od nekadašnjeg koncentracionog logora Buchenwald, u kojem je Ivanji bio zatočen tokom rata.

Reljić: Racijom se manipuliše u političke svrhe

Protagonistkinja u filmu je i Marta Flato koja je raciju preživjela kao beba od šest mjeseci.

(Peđa Uzelac – Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon projekcije Reljić je, odgovarajući na pitanja publike, rekao da „nije tačno da u vreme socijalističke Jugoslavije nije bilo govora o tom zločinu“.

„O raciji se mnogo, mnogo toga zna. Problem je u tome što se racijom često manipuliše u političke svrhe“, ukazao je Reljić.

Mađarski okupatori proveli su raciju u januaru 1942. godine, pod izgovorom da traže partizane. Tada su ubili hiljade ljudi u Šajkaškoj oblasti u Vojvodini.

Izvor: Agencije