Zbog Igara u Parizu zatvoren i slavni teatar lutaka

Lutkarsko pozorište nalazi se blizu Eiffelovog tornja i publici nudi klasičan repertoar bajki, poput ‘Pepeljuge’ i ‘Trnoružice’, ali i nove predstave, a ‘trupu’ čini 400 lutaka.

Gradske vlasti mogle su smisliti razne načine na koje se pozorište moglo integrirati u cjelokupan program održavanja Olimpijskih igara, poručili su lutkari (Getty Images - Arhiva)

Pariški teatar lutaka, koji se nalazi na Champs de Mars i postoji od 1902. godine, izveo je ovih dana jednu od svojih posljednjih predstava prije zatvaranja zbog početka Olimpijskih igara.

Dok se podizao zastor, pozornicu su uz muziku osvijetlila plava i ružičasta svjetla, a publiku je pozdravio lutak Guignol, marioneta osmišljena početkom 19. stoljeća.

„Saznati od danas do sutra da ćete za nekoliko mjeseci morati spakirati kofere, to znači oprostiti se s 25 godina života, odnosno 35, otkako sam kao dijete počeo dolaziti ovamo – bilo je to zaista nevjerovatno. A sve za tri sedmice sportskih aktivnosti”, kazao je razočarano direktor pozoriša Julien Sommer u izjavi Reutersu.

Lutkarsko pozorište nalazi se blizu Eiffelovog tornja i posjetiteljima nudi klasičan repertoar bajki, poput Pepeljuge i Trnoružice, ali i nove predstave, a „trupu“ čini čak 400 lutaka.

Građani protiv zatvaranja

Početkom godine Sommer je potvrdio da ga je Gradska uprava obavijestila kako raskida ugovor s pozorištem koje se treba zatvoriti početkom juna zbog priprema za Olimpijske igre. Peticijom kojom se tražilo da dvorana ostane otvorena prikupljeno je u samo mjesec dana više od 13.000 potpisa.

Gradsko vijeće Pariza je, ipak, promijenilo prvobitnu odluku o raskidu ugovora, odlučivši obustaviti aktivnosti do oktobra, a datum ponovnog otvaranja pozorišta još nije određen.

Sommer smatra da su gradske vlasti mogle smisliti razne načine na koje se pozorište moglo integrirati u cjelokupan program održavanja Olimpijskih igara. Prema njegovim riječima, „šteta je turistima uskratiti bogatstvo pariškog načina života, svega onoga što je dio šarma Pariza i stvoriti nešto neutralno, efemerno, bez duše“.

Izvor: Agencije