Na godišnjicu ‘Dana D’ u francuska kina se vraća ‘Spašavanje vojnika Ryana’

Ekspedicija potrage i spašavanja na području Normandije prikazuje razmjere borbi i ljudskih gubitaka u odlučujućoj borbi za oslobođenje od nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Uvodna sekvenca o 'Danu D', koja je jedna od antologijskih scena kinematografije, snimljena je u Irskoj s više od 1.000 statista (Leon Neal / Getty Images)

Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan), kultni film u režiji Stevena Spielberga o iskrcavanju u Normandiji s Tomom Hanksom i Mattom Damonom u glavnim ulogama, vraća se 6. juna u 300 kina u Francuskoj, u znak sjećanja na 80. godišnjicu „Dana D“.

Tom Hanks glumi kapetana Johna Millera, koji sa svojim odredom ima zadatak pronaći vojnika Jamesa Ryana (Matt Damon), čija su tri brata poginula u borbi i koji je na tlo Francuske stupio u savezničkim snagama, u trenutku dok traje delikatna saveznička operacija iskrcavanja snaga na francuskoj obali, podsjeća AFP.

Ekspedicija potrage i spašavanja na području Normandije, na neprijateljskom teritoriju, pod rafalnom paljbom, grubo prikazuje razmjere borbi i ljudskih gubitaka u odlučujućoj borbi za oslobođenje od nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Uvodna sekvenca o „Danu D“, koja je jedna od antologijskih scena kinematografije, snimljena je u Irskoj s više od 1.000 statista, uključujući 250 vojnika iz irske vojske.

Kad je počelo prikazivanje 1998. godine, film je pogledalo više od četiri miliona gledatelja u Francuskoj i generirao 482 miliona dolara prihoda na svjetskim kino blagajnama, uz osvojenih pet Oscara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije