Zlatna palma hrvatskom filmu o zločinu u Štrpcima

Hrvatski kratkometražni igrani film ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’ – o zločinu u Štrpcima osvojio je Zlatnu palmu u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, Slijepčević je zahvalio cijeloj ekipi svog filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom (Pascal Le Segretain/Getty Images)

Američki reditelj Sean Baker osvojio je u subotu glavnu nagradu, Zlatnu palmu, na Filmskom festivalu u Cannesu za film “Anora”, dok je Zlatnu palmu za kratkometražni igrani film dobio hrvatski “Čovjek koji nije mogao šutjeti’ – o zločinu u Štrpcima, reditelja Nebojše Slijepčevića.

Žiri, predvođen američkom rediteljicom Gretom Gerwig, koja je režirala “Barbie”, dodijelio je, na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, prestižnu nagradu Zlatna palma Bakeru za njegovu priču o striptiz plesačici Ani koja upoznaje sina ruskog oligarha, koji je oženi na veliko nezadovoljstvo svojih roditelja. Njegovi roditelji potom čine sve što je u njihovoj moći da ponište vezu. Film brzog tempa mješavina je komedije i drame i impresionirao je publiku neočekivanim preokretima i puno humora, piše Hina.

Sean Baker (Yara Nardi/Reuters)

Film američkog reditelja Seana Bakera pobijedio je 21 drugi film u natjecateljskoj postavi, uključujući one etabliranih reditelja poput Francisa Forda Coppole i Davida Cronenberga.

Grand Grand Prix, drugu najvažniju nagradu festivala, dobio je “All We Imagine as Light” indijskog reditelja Payala Kapadije. Francuz Jacques Audiard dobio je nagradu žirija za svoj mjuzikl “Emilia Pérez”.

Irancu posebna nagrada žirija

Iranski reditelj Mohammad Rasoulof, koji je napustio Iran nakon što je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, nagrađen je posebnom nagradom žirija

Rođen 1972., reditelj je nedavno pobjegao iz Irana prešavši planinsku granicu pješice prije nego što je potražio utočište u Njemačkoj, gdje njegova kćerka studira medicinu.

Mohammad Rasoulof (Sarah Meyssonnier/Reuters)

Njegov film “Sjeme svete smokve” govori o protestima u Iranu nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u septembru 2022. Situacija u zemlji ispričana je kroz napetosti u jednoj porodici.

Nagradu za najbolju glumicu ove su godine podijelile četiri žene: pripala je glumicama Karli Sofíi Gascón, Zoe Saldani, Seleni Gomez i Adriani Paz za uloge u filmu “Emilia Pérez”.

Jesse Plemons nagrađen je kao najbolji glumac za svoju ulogu u filmu “Kinds of Kindness” Yorgosa Lanthimosa, reditelja prošlogodišnjeg filma “Poor Things”.

Miguel Gomes osvojio je nagradu za najbolju režiju za “Grand Tour”. Coralie Fargeat nagrađena je za najbolji scenarij za “The Substance”.

Meryl Streep (74) je prvog dana festivala, 14. maja dobila počasnu Zlatnu palmu.

Film o zločinu u Štrpcima osvojio prvu Zlatnu palmu za Hrvatsku

Hrvatski kratkometražni igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” – o zločinu u Štrpcima – reditelja i scenariste Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova, piše Hina.

To je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja, a nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo reditelj i scenarist Nebojša Slijepčević.

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” producirali su Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realizovan je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri kojim je predsjedala belgijska glumica Lubna Azabal.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, Slijepčević je zahvalio cijeloj ekipi svog filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Nebojša Slijepčević (Clodagh Kilcoyne/Reuters)

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” svjetsku je premijeru imao u petak, 25. maja, u dvorani Debussy, u prisustvu filmske ekipe.

Radnja filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti” zbiva se 27. februara 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički voz na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je reditelj Nebojša Slijepčević. Uloge nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Izvor: Agencije