Policija istražuje okolnosti smrti Matthewa Perryja

Zvijezdu serije “Prijatelji” je 28. oktobra pronašao bez svijesti njegov pomoćnik u jacuzziju u njegovom domu u Los Angelesu.

Građani New Yorka opraštaju se od Perryja nakon njegove smrti u oktobru (Justin Lane / EPA-EFE)

Američka policija je objavila kako istražuje okolnosti smrti glumca Matthewa Perryja, zvijezde serije Prijatelji, koji je u oktobru preminuo od “akutnih posljedica” uzimanja ketamina, prenosi Hina.

Detektivi Odjela za ubistva u Los Angelesu i savezni agenti istražuju kako je Perry došao do visoke doze moćnog lijeka ketamina koji je pronađen u njegovom tijelu i za koji je utvrđeno da je uzrokovao njegovu smrt, prenosi AFP.

Zvijezdu serije Prijatelji je 28. oktobra pronašao bez svijesti njegov pomoćnik u jacuzziju u njegovom domu u Los Angelesu.

Prema izvještaju Okružnog ureda za sudsku medicinu Los Angelesa, Perry je umro od “akutnih učinaka ketamina”, koji su u kombinaciji s drugim faktorima uzrokovali gubitak svijesti i skliznuće ispod vode u hidromasažnoj kadi.

Dugogodišnja ovisnost

Toksikološki testovi su otkrili da je ketamin, kratkodjelujući anestetik s halucinogenim svojstvima, u Perryjevom tijelu bio u opasno visokim količinama unutar raspona koji se obično povezuje s općom anestezijom koja se koristi u praćenoj hirurškoj njezi, stoji u obdukciji.

Utvrđeno je da je njegova smrt “nesretni slučaj”, ali je i dalje pod istragom. Kako je glumac došao do ketamina ili ko mu ga je mogao nabaviti ostala su otvorena pitanja istrage koja je u toku.

Matthew Perry godinama se borio s ovisnošću o lijekovima protiv bolova i alkoholu. U svojim memoarima objavljenim prošle godine povjerio se da je prošao 65 sesija odvikavanja, potrošivši više od devet miliona dolara.

Također je bio podvrgnut nekoliko operacija povezanih s problemima ovisnosti o drogama, uključujući sedmosatnu operaciju debelog crijeva 2018.

Izvor: Agencije