Sud u Parizu oslobodio Romana Polanskog optužbe za klevetu

Sud specijaliziran za medijske slučajeve nije se izjasnio da li je Polanski silovao ili ne britansku glumicu, već je zadaća suda bila utvrditi da li je redatelj zloupotrijebio slobodu izražavanja.

Polanskog je do sada više žena optužilo za seksualne napade i silovanja (EPA-EFE/JULIEN DE ROSA)

Pariški sud je u utorak presudio da Roman Polanski nije počinio klevetu kada je britansku glumicu  Charlotte Lewis, odbacujući njezine optužbe za seksualni napad, nazvao “lažljivicom”, prenosi Hina.

Slavni 90-godišnji redatelj je u intevjuu za Paris Match 2019. optužbu 56-godišnje Lewis za seksualni napad nazvao “gnusnom laži”, a glumica se upustila u pravnu bitku smatrajući da su njegove izjave klevetničke, prenosi AFP.

Polanskog je do sada više žena optužilo za seksualne napade i silovanja.

Lewis je još 2010. godine optužila Polanskog za seksualni napad tvrdeći kako je bila njegova žrtva 1983. godine u Parizu, kada je imala 16 godina.

‘Sloboda izražavanja’

Sud specijaliziran za medijske slučajeve nije se izjasnio o tome da li je Polanski silovao ili ne britansku glumicu, već je zadaća suda bila utvrditi da li je redatelj zloupotrijebio svoju slobodu izražavanja prilikom davanja intervjua francuskim novinama u decembru 2019.

Redatelj filmskih klasika, među kojima su “Rosemaryna beba”, “Chinatown” i “Pijanist”, je za Paris Match ne samo odbacio optužbe Lewis i nazvao ih lažima već je prezentirao i kopiju članka iz 1999. tabloida News of the World, i citirao Charlotte Lewis koja je rekala: “Bila sam fascinirana njime i željela sam mu biti ljubavnica”.

Navodni seksualni napad za koji Lewis optužuje Polanskog dogodio se na snimanju filma “Pirati” 1986.

Izvor: Agencije