Vatikanski muzeji na korak do tužbe protiv administracije pape Franje

Zbog izostanka prava na dopust u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od zaposlenika, koji nisu radili tokom pandemije jer su Vatikanski muzeji bili zatvoreni, sada se traži da vrate plaću koju su primali u tom periodu.

Vatikanski muzeji sadrže neprocjenjivu zbirku umjetnina, uključujući poznatu Sikstinsku kapelu, koju je oslikao Michelangelo (Guglielmo Mangiapane / Reuters)

Ukupno 49 zaposlenika Vatikanskih muzeja je pokrenulo radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uvjeta na radnom mjestu, što bi moglo dovesti do neugodne tužbe protiv administracije pape Franje.

Zaposlenici su poslali peticiju Upravi Grada Vatikana, žaleći se na pravila koja uzrokuju „radne uvjete koji narušavaju dostojanstvo i zdravlje svakog radnika“, rekla je njihova advokatica Laura Sgro.

Prema njenim riječima, „trenutni uvjeti uključuju slabije plaćen prekovremeni rad te nedovoljnu zaštitu zdravlja i sigurnosti“.

„Zaposlenici su se odlučili na ovaj postupak nakon što godinama nije odgovoreno ni na jedan njihov zahtjev“, kazala je Sgro.

Sindikati nisu dozvoljeni u Vatikanu, a glasnogovornik Vatikanskih muzeja odbio je Reutersu komentirati tužbu.

Među najposjećenijim muzejima na svijetu

Dnevne novine Il Corriere della Sera su prve pisale o radnom sporu, navodeći kako su 49 zaposlenika, od ukupno 700-tinjak zaposlenih osoba u Vatikanskim muzejima, italijanski državljani i više godina rade tamo.

Među najposjećenijim muzejima na svijetu, osim pariskog Louvrea i londonskog British Museuma, Vatikanski muzeji sadrže neprocjenjivu zbirku umjetnina, uključujući poznatu Sikstinsku kapelu koju je oslikao Michelangelo.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obaveznom postupku mirenja prema vatikanskom zakonu. Ne uspije li postupak mirenja, slučaj se tada može predati Vatikanskom sudu.

Sgro je dodala da se zbog izostanka prava na dopust u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od zaposlenika, koji nisu radili tokom pandemije jer su Vatikanski muzeji bili zatvoreni, sada traži da vrate plaću koju su primali u tom periodu, prenosi Hina.

„Ovim postupkom želimo biti konstruktivni. Nadamo se da se ovo može pokazati pravom prilikom za opće preispitivanje vatikanskih pravila o radu“, kazala je Sgro.

Izvor: Agencije