U konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu 22 filma

Filmski festival u Cannesu obilježit će povratak zvijezda kao što su Meryl Streep, Francis Ford Coppola i Catherine Deneuve.

Jedan od najpoznatijih filmskih festivala u svijetu počinje u utorak i traje do 25. maja (Valery Hache / AFP)

Međunarodni filmski festival u Cannesu, 77. po redu, počinje u utorak. Obilježit će ga povratak zvijezda kao što su Meryl Streep, Francis Ford Coppola i Catherine Deneuve, a za glavnu nagradu Zlatnu palmu u konkurenciji su 22 ostvarenja.

Na spisku filmova za Zlatnu palmu, na festivalu koji traje do 25. maja, između ostalih je i Coppolin Megalopolis. Čuveni reditelj se vraća u Cannes 45 godina poslije osvajanja Zlatne palme za kultni antiratni film Apocalypse Now, javlja AFP.

Na listi je i film reditelja Jacquesa Audiarda, dobitnika Zlatne palme 2015. godine, koji će se ove godine takmičiti sa ostvarenjem Emilia Perez, mješavinom krimića i mjuzikla, sa Selenom Gomez u glavnoj ulozi.

Za Zlatnu palmu se takmiče filmovi ruskog reditelja u izgnanstvu Kirila Serebrenikova Limonov te Kinds od Kindness Yorgosa Lanthimosa.

Počasna Zlatna palma za Meryl Streep

Reditelj Christophe Honore će se takmičiti sa filmom Marcello Mio, posvećenom Marcellu Mastroianniju, preminulom 1996. godine, a čija se 100 godišnjica rođenja obilježava ove godine. O njemu će govoriti Catherine Deneuve i Chiara Mastroianni.

Meryl Streep će dobiti počasnu Zlatnu palmu tokom ceremonije otvaranja festivala. Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala Ratovi zvijezda, George Lucas, kao i kolektivno Studio Ghibli, japanskog reditelja animacije Hayaoa Miyazakija.

Predsjednica žirija će biti Greta Gerwig, američka nezavisna rediteljica čiji je film Barbie zaradio više od milijardu dolara.

Prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade je Anatomija pada, francuske rediteljice Justine Triet, koji je ove godine dobio i Oscara za najbolji scenarij, prenosi Beta.

Izvor: Agencije