Reditelj Mohammad Rasoulof pobjegao iz Irana uoči premijere u Cannesu

Proslavljeni režiser u Iranu je osuđen na osam godina zatvora i bičevanje.

Mohammad Rasoulof je 2020. godine osvojio glavnu nagradu na Berlinskom filmskom festivalu sa svojom dramom 'Nema zla' (REUTERS/Annegret Hilse/File Photo)

Proslavljeni iranski režiser Mohammad Rasoulof, čiji se najnoviji film Sjeme svete smokve takmiči na Filmskom festivalu u Cannesu, pobjegao je iz Irana nakon što je osuđen na osam godina zatvora i bičevanje.

Naveo je da se nalazi na neodređenoj lokaciji u Evropi.

“Morao sam da biram između zatvora i odlaska iz Irana. Teška srca sam odabrao egzil”, naveo je režiser, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kazao je da je odluku donio nakon što je prije mjesec saznao da mu je kazna potvrđena.

“Znajući da će vijest o mom novom filmu biti otkrivena vrlo brzo, znao sam da će bez sumnje na ovih osam godina biti dodana nova kazna”, dodao je.

Pritisak iranskih vlasti da povuče film

Rasoulof, kojem je pasoš oduzet u septembru 2017, također je kritikovao vlasti u Iranu i pozvao svjetsku kinematografsku zajednicu da stane uz filmske stvaraoce koji se suočavaju sa cenzurom i odbrani slobodu govora.

“Zahvalan sam prijateljima, rođacima i pojedincima koji su mi ljubaznošću, nesebičnošću, a ponekad i rizikujući sebe, pomogli da pređem granicu i dođem do sigurnog utočišta na ovom teškom i dugom putu. Živ sam da to ispričam”, napisao je na Instagramu.

Njegova izjava podstakla je spekulacije da bi režiser mogao prisustvovati premijeri svog filma sljedećeg petka u Cannesu.

Iranske vlasti izvršile su pritisak na iranskog režisera, koji je osvojio glavnu nagradu na Berlinskom filmskom festivalu sa svojom dramom Nema zla 2020. godine, da povuče svoj film iz Cannesa.

Izvor: Agencije