Švicarska pobjednica Eurosonga, Hrvatska druga

Švicarski izvođač Nemo s pjesmom ‘The Code’ pobijedio je na 68. pjevačkom takmičenju Eurosong u subotu u švedskom Malmou.

Nemo koji je predstavljao Švicarsku sa pjesmom 'The Code' nastupa tokom velikog finala 68. takmičenja za pjesmu Eurosonga u Malme Areni, u Malmeu, Švedska, 11. maja 2024. (EPA-EFE/JESSICA GOW)

Švicarski izvođač Nemo s pjesmom “The Code” pobijedio je na 68. pjevačkom takmičenju Eurosong u subotu u švedskom Malmou.

Hrvatski izvođač Baby Lasagna zauzeo je drugo mjesto.

Iako je dobio najviše glasova publike, hrvatski predstavnik Baby Lasagna ostao je na drugoj poziciji, dok je zahvaljujući većem broju bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobjedu odnio švicarski predstavnik Nemo.

Ovo je najbolji hrvatski plasman na Eurosongu otkako je samostalna.

Ovogodišnji Eurosong ostao je u sjeni masovnih protesta zbog rata u Gazi. Hiljade ljudi protestovale su u subotu u Malmou protiv sudjelovanja Izraela na Eurosongu.

Organizatori Eurosonga, koji ovaj godišnji događaj uvijek nazivaju nepolitičkim, odolijevali su pozivima na isključenje Izraela, no tražili su da se promijene stihovi izraelske pjesme kako bi se uklonilo ono što smatraju referencama na smrtonosni Hamasov napada na Izrael 7. oktobra.

Protesti protiv Izraela

Velika grupa demonstranata okupila se na centralnom trgu švedskog grada domaćina prije nego što su se uputili prema mjestu održavanja takmičenja, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući “Eurosong ujedinjen genocidom” – što je preinaka službenog slogana “Ujedinjeni mizikom”.

Policija je procijenila da se protestu pridružilo 6.000 do 8.000 ljudi.

Proteklih sedmica u inostranstvu je rastao broj glasnih protesta protiv izraelskog rata u Gazi, uključujući i one na američkim kampusima.

U Malmou, francuski pjevač Slimane u subotu je prekinuo svoju probu kako bi rekao da mu je dječački san pjevati za mir.

“Muzika nas mora ujedinjavati”, rekao je Slimane nakon čega su uslijedili usklici iz publike.

Više od 10.000 propalestinskih demonstranata, uključujući i klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organizirali su nenasilni protest uoči polufinalne večeri u četvrtak.

Mala grupa izraelskih simpatizera, uključujući i članove židovske zajednice Malmoa, organizirali su mirni protest u četvrtak, braneći izraelsku solo umjetnicu Eden Golan (20) i njeno pravo da se takmiči.

Propalestinski demonstranti žalili su se na dvostruka mjerila organizatora takmičenja Evropsku radiodifuzijsku uniju (EBU) koja je Rusiji zabranila da se takmiči 2022. godine nakon invazije na Ukrajinu, ali ne i Izraelu uprkos invaziji na Gazu.

U izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi ubijeno je blizu 35.000 Palestinaca, uglavnom civila, djece i žena, prema riječima ministarstva zdravstva Gaze, a bombardiranje je devastiralo obalnu enklavu.

Izvor: Agencije