Otkriće lingvista: Shakespeare je glumio u predstavi iz 1598. godine

William Shakespeare je bio glumac, ali i najveći dramaturg svih vremena, no niko nije mogao sa sigurnošću navesti nijednu ulogu koju je odigrao.

Zna se i da je Shakespeare glumio u svojim dramama, ali nema potvrde koje je tačno likove igrao (Stock Montage via Getty Images)

William Shakespeare je glumio u komadu Bena Johnsona iz 1598. godine, otkrio je Darren Freebury-Jones, jedan od najvećih poznavalaca njegovog djela na osnovu lingvističke analize.

Freebury-Jones tvrdi da je uočio „upadljive sličnosti“ između Johnsonovog djela Every Man in His Humour i kasnijih Shakespeareovih djela.

Shakespeare je bio glumac, ali i najveći dramaturg svih vremena, ali niko nije mogao sa sigurnošću navesti nijednu ulogu koju je odigrao, prenio je The Guardian.

Freebury-Jones, koji predaje o dramama slavnog pisca na Shakespeare Birthplace Trustu u Stratfordu-upon-Avonu, ukazuje da je mnogo sličnosti između fraza u Every Man in His Humour i djela kao što su Othello i Hamlet.

„Ali Shakespeare, kao genije, uzima perje drugog dramatičara i pretvara ga u pauna“, naveo je Freebury-Jones.

Shakespeareovo pozajmljeno perje

Prema njegovim riječima, zna se da je Shakespeare glumio u svojim dramama, ali nema potvrde koje je tačno likove igrao.

„Postoje usmena predanja koja ga povezuju s ulogom duha Hamletovog oca i starca Adama u predstavi As You Like It“, naveo je Freebury-Jones.

On će svoja otkrića predstaviti u knjizi pod naslovom Shakespeareovo pozajmljeno perje (u originalu: Shakespeare’s Borrowed Feathers: How Early Modern Playwrights Shaped the World’s Greatest Writer) koja će biti objavljena u oktobru. Knjiga istražuje Shakespeareove odnose s drugim dramskim piscima, njihove utjecaje i saradnju, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije