Venecija uvodi naplatu ulaska u grad

Turisti koji u grad dolaze na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet eura, što će na ključnim lokacijama kontrolirati inspektori.

Deseci hiljada turista 'slijevaju' se na uske gradske ulice Venecije kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto (Manuel Silvestri / Reuters)

Venecija će od četvrtka jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu, a namijenjen je smanjenju pritiska na drevni italijanski grad koji „tone“ i pod težinom masovnog turizma.

Prema toj odluci, posjetitelji koji u grad dolaze na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet eura, što će na ključnim lokacijama kontrolirati inspektori, javlja AFP.

Prošle godine su 3,2 miliona turista prespavala barem jednu noć u historijskom centru grada, no deseci hiljada drugih slijevali su se na uske gradske ulice tokom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim periodima kako bi se pokušale razrijediti najveće gužve. U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 „udarnih“ turističkih dana tokom 2024. godine, uglavnom vikendima od maja do jula.

Hoće li ovakva mjera donijeti konkretne rezultate pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima širom svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom.

U Španiji, drugoj omiljenoj turističkoj destinaciji na svijetu nakon Francuske, deseci hiljada ljudi izašli su proteklog vikenda na Kanarskim otocima na proteste, tražeći ograničenja broja posjetitelja arhipelaga.

Eksperiment, prvi u svijetu

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, opisao je taj potez „eksperimentom, prvim u svijetu, kojem je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život“.

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih otoka i otočića u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova svijeta. UNESCO je grad i njegovu lagunu uvrstio na popis svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao „izvanredno arhitektonsko remek-djelo“.

UN-ova organizacija je, međutim, prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoj popis ugrožene baštine, navodeći kao razloge masovni turizam i porast nivoa vode koji se pripisuje klimatskim promjenama.

O naplati ulaznica dugo se raspravljalo, ali je primjena više puta odgođena zbog zabrinutosti da bi ozbiljno smanjila turističke prihode i ugrozila slobodu kretanja.

Prije tri godine Venecija je već uvela zabranu pristajanja velikih kruzera s kojih dnevno izlazi veliki broj izletnika, preusmjeravajući ih u udaljeniju industrijsku luku.

Nema čekanja u redovima

Gradonačelnik Venecije obećao je da će novi sistem biti „nametnut nježno“, bez strogih kontrola i čekanja u redovima na ulaznicama, odbacivši nagađanja da će grad postaviti prepreke ili kontrolne tačke na ulicama.

Inspektori će biti postavljeni na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkoj stanici Santa Lucia, provjeravajući posjetitelje.

Turisti koji nemaju ulaznicu bit će upućeni kako da je kupe, ali bi mogli riskirati novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura ako se ogluše.

Plaćat će je samo dnevni turisti koji dolaze u stari dio grada između 08:30 i 16:00, a oni koji borave u hotelima, mlađi od 14 godina i osobe s invaliditetom od toga su izuzeti, prenosi Hina.

Izvor: Agencije