Venecijanski bijenale od subote otvoren za publiku

Međunarodna publika očekuje se u parku Giardini, Arsenalu i drugim mjestima u historijskom gradu na sjeveru Italije, gdje se održava 60. izdanje ove izložbe, koja će trajati do 24. novembra.

Ovogodišnje izdanje se fokusiralo na iskustvo stranoga i teme migracije i egzila (Andrea Merola / ANSA via EPA-EFE)

Međunarodna izložba vizuelnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje, prenosi Hina.

Međunarodna publika očekuje se u parku Giardini, Arsenalu i drugim mjestima u historijskom gradu na sjeveru Italije, gdje se održava 60. izdanje ove izložbe, koja će trajati do 24. novembra.

Pored izložbe Documenta u njemačkom gradu Kasselu, Venecijanski bijenale se smatra najvažnijim događajem za predstavljanje savremene umjetnosti te privlače umjetnike i goste iz svih dijelova svijeta.

Ovogodišnje izdanje se fokusiralo na iskustvo stranoga i teme migracije i egzila. Pod naslovom “Stranci posvuda”, biti i osjećati se stranim igrat će važnu ulogu, rekli su organizatori.

Kustos Adriano Pedrosa iz Brazila pozvao je 330 umjetnika iz raznih zemalja s brojnim djelima. Također, više od 80 zemalja učestvuje na izložbi s vlastitim, nacionalnim doprinosima.

Šejla Kamerić predstavlja poruku mira

Na trgu Santo Stefano u Veneciji, u okviru Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizuelnih umjetnosti, postavljen je projekt Cease, bh. umjetnice Šejle Kamerić i kustosice Giulie Foscari.

Šejla Kamerić, čiji je umjetnički iskaz posebno prepoznat po društvenoj snazi odvažne intimnosti, radom Cease iznosi političku poruku mira.

Vizuelno gestikulirajući prijekor koji nadilazi predaju, primirje ili sporazum, ova monumentalna skulptura podsjeća na poderanu bijelu zastavu na pola koplja. Osobitom nepomičnošću i naglom pojavom na venecijanskom nebu, njena poruka je strastvena i nepokolebljiva predanost životu.

Ova tema u skladu je s temeljnim nasljeđem djela umjetnice Šejle Kamerić, koje je oblikovano bolnim iskustvom preživljavanja opsade Sarajeva. Kao projekt neovisan o strukturama duboko podijeljene postdejtonske Bosne i Hercegovine, Cease će biti predstavljen javnosti tokom prvog mjeseca trajanja Venecijanskog bijenala.

Nagrade na početku izložbe

Izraelska umjetnica Yael Bartana i berlinski pozorišni redatelj Ersan Mondtag izlažu u njemačkom paviljonu u parku Giardini. Povrh toga, četvero drugih umjetnika predstavlja svoj rad za Njemačku na otoku La Certosa.

Nekoliko nagrada bit će predstavljeno na početku izložbe.

Očekuje se da će talijansko-brazilska slikarica i kiparica Anna Maria Maiolino i turska grafička umjetnica i fotografkinja Nil Yalter dobiti nagradu Zlatni lav za životno djelo.

Zlatni lav za najbolji nacionalni doprinos će također biti dodijeljen u subotu.

Izvor: Agencije