Sve više američkih država za vraćanje pisanja rukom u školama

Kalifornija je nedavno postala 22. država u kojoj se pisana slova uče u školama, što je značajan skok u odnosu na 2016, kada je to nalagalo samo 12 od ukupno 50 američkih saveznih država.

Pisanje olovkom na papiru koristi pamćenju, razvoju sposobnosti saznavanja i učenja, razumijevanju, čitanju, finim motoričkim vještinama (Albert Gea / Reuters)

Sve veći broj saveznih država u SAD-u zahtijeva nastavu pisanja rukom u školama, a istraživanja potvrđuju prednosti pisanja na papiru, javlja američka TV-mreža NBC.

Savezno takmičenje učenika u pisanju rukom „Zaner-Blose“, održano 33. put, krunisalo je velike šampione 2024. godine: devetero učenika iz šest država zbog savršenog pisanja pisanih slova.

To takmičenje slavi praksu pisanja rukom, koje doživljava svojevrsnu renesansu u SAD-u, prenosi Beta. U januaru je Kalifornija postala 22. država u kojoj se pisana slova uče u školama, što je značajan skok u odnosu na 2016. kada je to nalagalo samo 12 od ukupno 50 američkih saveznih država.

Razne studije objavljene protekle decenije detaljno su opisale kako pisanje olovkom na papiru koristi pamćenju, razvoju sposobnosti saznavanja i učenja, razumijevanju, čitanju, finim motoričkim vještinama.

Način da misli iz mozga ‘dođu’ u prste

Sharon Quirk-Silva, zastupnica u Parlamentu države Kalifornija, koja je podnijela prijedlog zakona o tome, kazala je da je, iako je riječ „o veoma polariziranoj zemlji gdje su tolika pitanja sporna, za prijedlog zakona o rukopisu imala punu dvostranačku podršku i dobru volju, a ljudi se slažu o važnosti pisanja rukom“.

„Godinama tehnologija preuzima nastavni plan i program u školama, a djeca samo miruju ispred ekrana. Sada se širi osjećaj da im treba vratiti olovke u ruke“, rekla je Quirk-Silva.

Kalifornijski zakon nalaže da učenici od prvog do šestog razreda imaju nastavu pisanja rukom čime, dodaje Quirk-Silva, stiču važno i jezičko i umjetničko oruđe.

„To je način da malo usporite dok misli pređu iz mozga u prste“, rekla je.

Istraživanje koje je provela Sophia Vinci-Booher, asistentica na Univerzitetu Vanderbilt, pokazalo je da pisanje rukom omogućava da se predškolskoj djeci formiraju veze u mozgu koje vjerovatno pomažu i u prepoznavanju slova.

Istraživanje je pokazalo važnost fizičkog čina crtanja – pisanja znakova, odnosno slova, dodala je Vinci-Booher koja kaže da je „pisanje rukom dobro za djecu jer podstiče razvoj čitanja i angažira finu motoriku, što je važno za njihov razvoj“.

Izvor: Agencije