Izložba fotografija Danila Krstanovića na otvorenju Modula memorije

Danilo Krstanović je bio dugogodišnji fotoreporter ‘Oslobođenja’ i agencije Reuters te brojnih uglednih medija, a svjetsku slavu stekao je fotografijama iz Sarajeva tokom opsade od 1992. do 1995.

Velikom fotografu posthumno će biti dodijeljena Nagrada za doprinos čuvanju kulture sjećanja (Danilo Krstanović / Reuters)

Izložbom fotografija „Sarajevo – grad ljubavi i stradanja“, autora Danila Krstanovića, svečano će biti otvoreno 29. izdaje Modula memorije, jednog od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope.

Tom prilikom će, u okviru programa koji će biti održan u četvrtak u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, velikom fotografu posthumno biti dodijeljena Nagrada za doprinos čuvanju kulture sjećanja. Nagradu će preuzeti njegova kćerka Renata, objavio je Internacionalni teatarski festival MESS.

Danilo Krstanović je bio dugogodišnji fotoreporter Oslobođenja i agencije Reuters te brojnih uglednih medija, a svjetsku slavu stekao je fotografijama iz Sarajeva tokom opsade od 1992. do 1995. godine.

Brojni sadržaji Modula memorije

Modul memorije je pokrenut 1995. godine i od tada se kroz umjetničke programe bavi kulturom sjećanja uvijek njegujući i insistirajući na neodvojivosti etike i estetike u svim segmentima umjetnosti.

(Modul memorije / Ustupljeno Al Jazeeri)

„Modul memorije je od svog nastanka njegovao umjetnost kao vrijednost u kojoj je estetsko neodvojivo od etičkog. Vrijeme u kome živimo možda je najbolja potvrda i podsjetnik koliko je, ne samo važna takva umjetnost, već koliko nam je potrebna. To je ono što je krasilo umjetnike i umjetnice te umjetnost u periodu opsade, a podsjećanje na tu važnost društvene odgovornosti umjetnika oduvijek je bila jedna od ključnih misija Modula memorije“, rekao je Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Modula memorije.

Osim izložbe na otvaranju, tokom trajanja Modula memorije, sve do 9. maja, bit će postavljeno još pet izložbi, održane tri promocije knjiga, jedna videoinstalacija, dvije predstave te projekcije tri kratka dokumentarna filma. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Izvor: Al Jazeera i agencije