Izraelska umjetnica odbila otvoriti štand na Venecijanskom bijenalu, traži kraj rata u Gazi

Umjetnica koji predstavlja Izrael na međunarodnom sajmu umjetnosti poziva na trenutni prekid vatre u izraelskom ratu protiv Gaze.

Talijanski vojnici čuvaju stražu ispred izraelskog paviljona tokom predotvorenja sajma umjetnosti Venecijanskog bijenala [Gabriel Bouys/AFP]

Umjetnica koja predstavlja Izrael na Venecijanskom bijenalu najavila je da njena izložba neće biti otvorena dok se ne postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju zarobljenika koji se drže u Pojasu Gaze.

Video instalacija Ruth Patir pod nazivom (M)otherland trebala je biti otvorena u subotu u izraelskom nacionalnom paviljonu na međunarodnoj izložbi umjetnosti, ali je rekla da će zasad ostati zatvorena.

“Umjetnica i kustosi izraelskog paviljona otvorit će izložbu kada se postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca”, stajalo je na natpisu postavljenom u utorak na prozoru izraelskog paviljona.

Bijenale, koje je na rasporedu od subote do 24. novembra u sjevernoitalijanskom gradu Veneciji, smatra se jednim od najvažnijih svjetskih predstavljanja savremene umjetnosti. Prije otvaranja, predstavnici medija su u utorak razgledali paviljone zemalja.

“Ako mi je data tako izvanredna scena, želim tu priliku učiniti važnom”, rekla je Patir na Instagramu. “Osjećam da je vrijeme za umjetnost izgubljeno i moram vjerovati da će se vratiti.”

“Ja sam umjetnica i pedagog, čvrsto se protivim kulturnom bojkotu”, nastavila je. “Ali budući da osjećam da nema pravog odgovora i da mogu učiniti samo ono što mogu s prostorom koji imam, radije ću povisiti glas … prekid vatre sada, vratite ljude nazad iz zarobljeništva.”

Protest umjetnika protiv Izraela

Izrael procjenjuje da je u Gazi ostalo 129 zarobljenika zarobljenih tokom napada na Izrael predvođenih Hamasom 7. oktobra, uključujući 34 osobe za koje se pretpostavlja da su mrtve.

Nakon napada, Izrael je pokrenuo rat protiv Gaze u kojem je ubijeno najmanje 33.843 ljudi, a ranjeno 76.575, prema palestinskim vlastima.

Izraelski napad raselio je više od 80 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze i pretvorio velik dio teritorija u ruševine. Humanitarne agencije upozorile su na prijeteću glad u dijelovima Pojasa Gaze dok Izrael nastavlja uvoditi stroga ograničenja na dostavu humanitarne pomoći.

Hiljade umjetnika, kustosa i kritičara potpisalo je otvoreno pismo protiv učešća Izraela na događaju u Italiji u znak protesta protiv rata u Gazi. Oni koji se protive prisutnosti Izraela također su rekli da planiraju protestirati na bijenalu.

Art Not Genocide Alliance, međunarodna grupa umjetnika i kulturnih radnika koji pozivaju na isključenje Izraela s Venecijanskog bijenala, rekli su da je “neprihvatljivo” predstavljati umjetnost iz države koja provodi zločine nad Palestincima u Gazi.

Italijanski ministar kulture podržao je učešće Izraela, jedne od 88 zemalja koje učestvuju na 60. izdanju sajma umjetnosti. Otvoren je za medije usred neuobičajeno pojačanog osiguranja dok su italijanski vojnici stražarili ispred izraelskog paviljona.

Međunarodna politika nije strana bijenalu. Ruski umjetnici povukli su svoje učešće 2022. u znak protesta protiv invazije Kremlja na Ukrajinu. Rusija nije zatražila učešće na ovogodišnjem izdanju.

Festival je također obeshrabrio, a potom i zabranio učešće Južne Afrike tokom apartheida.

Izvor: Al Jazeera i agencije