Obnova katedrale Notre Dame trebala bi biti završena ove godine

Očekuje se da će katedrala, jedna od najposjećenijih historijskih građevina u Francuskoj, ponovno otvoriti svoja vrata za posjetioce 8. decembra.

Radovi na restauraciji katedrale traju već pet godina (Gonzalo Fuentes / Reuters)

Očekuje se da će ove godine biti završena obnova katedrale Notre Dame, jednog od historijskih simbola grada, oštećene u požaru 15. aprila 2019. u Parizu, glavnom gradu Francuske, javlja Anadolija.

Radovi na restauraciji katedrale, koju je godišnje prije požara posjećivalo blizu 14 miliona turista, traju već pet godina.

Radovi na obnovi 800 godina stare historijske baštine u glavnom gradu Parizu stigli su do završne faze.

Očekuje se da će katedrala, jedna od najposjećenijih historijskih građevina u Francuskoj, ponovno otvoriti svoja vrata za posjetioce 8. decembra.

Stolari izradili 1.000 komada drveta

Otprilike 1.000 komada drveta, koji čine kostur kule od 96 metara, izradili su stolari u radionici u pokrajini Lorraine. Zatim je skelet kule postavljen na historijsku katedralu i prekriven olovom. Težina novog tornja iznosi 600 tona.

Nastavlja se čišćenje gotovo 8.000 cijevi orgulja, koje su zahvaćene požarom u katedrali.

(Benoit Tessier i Gonzalo Fuentes / Reuters)

Osim čišćenja unutrašnjosti objekta, privode se kraju i radovi na sanaciji urušenih svodova i zidova.

Očišćeni su i vitraži koji su važni elementi gotičkog stila katedrale.

Neke od statua koje su nakon požara uklonjene iz zgrade postavljene su na svoja nekadašnja mjesta u katedrali nakon što su vraćene u prvobitno stanje.

Katedrala je ponovno dobila drvenu propovjedaonicu koja je teško oštećena 2019. godine.

Za obnovu prikupljena 844 miliona eura iz cijelog svijeta

Iz nepoznatog razloga 15. aprila 2019. izbio je požar u katedrali koja se smatra simbolom kršćanstva u Francuskoj, čije je temelje postavio papa tog razdoblja 1163. godine, a za dovršetak je trebalo 300 godina.

Jedan od 96 metara visokih tornjeva i krov katedrale, koju je u kratkom vremenu zahvatio plamen, potpuno su se urušili, a zgrada je teško oštećena.

Za radove na obnovi Katedrale prikupljen je rekordan iznos donacija od 844 miliona eura iz cijelog svijeta.

Porodice Arnault, Bettencourt i Pinault, jedne od najbogatijih u zemlji, među onima su koji su dali velike donacije za obnovu historijske bogomolje.

Procesu restauracije doprinijelo je više od 100 kompanija, a restauratori historijske građevine su različite zanatlije poput majstora kamena i stakla te stolara.

Na glavnom gradilištu radi 500-ak ljudi, a taj broj raste na više od 1.000 kada se dodaju i oni koji rade u različitim radionicama širom zemlje na izgradnji ili renoviranju dijelova katedrale, kao što su toranj, staklo i slike.

Film Notre Dame gori, francuskog reditelja Jean-Jacquesa Annauda, o požaru u katedrali, objavljen je 16. marta 2022. godine.

Izvor: Agencije